Vatikan hakkında bilgiler yazımda Vatikan hakkında merak edilen ve bilinmesi gereken tüm bilgileri toparladım. Bu yazıda Vatikan nerede, ne kadar büyük, nüfusu kaç, Vatikan’ı neden İsviçreli muhafızlar koruyor gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
Vatikan Ne Kadar Büyük & Nüfusu Kaç?
Vatikan, yüzölçümü kabaca Taksim meydanının 12 katı kadar olan, 1000 civarı nüfusa sahip, Roma’da bulunan bir şehir devlettir. Yani başkenti de kendisi olan dünyanın en küçük ülkelerinden birisidir. Vatikan’ın etrafı duvarlarla çevrilidir ve içerisinde Vatikan Müzesi, Vatikan Bahçeleri, St. Peter Bazilikası ve Sistine Şapeli bulunmaktadır.
Roma Vatikan Arası Kaç Km?
Aşk Çeşmesi’ni Roma’nın şehir merkezi varsayarsak Roma Vatikan arası 4 km civarındadır, yani aslında Vatikan’ı Roma’nın merkezinde küçük bir mahalle gibi de düşünebiliriz.
Vatikan bir ülke olmakla birlikte aynı zamanda Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin de yönetim merkezidir. Papa’nın başkanlığında yönetilen bu devletin diğer devletler gibi bir ordusu, kardinallerden oluşan bir meclisi, hazinesi ve hatta Türkiye’de büyük elçiliği bulunmaktadır.
Vatikan’ı Kim Koruyor?
Vatikan ordusu demişken, bu ordunun Vatikanlılar veya en kötü ihtimalle İtalyanlardan oluşmasını bekleriz değil mi? Ama bu ordu İsviçreli Muhafızlar’dan oluşuyor. Peki neden Vatikan’ı İsviçre muhafızları koruyor?
1500’lü yıllarda İsviçre askerlerinin ünü tüm Avrupa ülkelerince bilinirmiş. Dönemin devlet başkanı Papa II. Julius da İsviçre’den bu konuda yardım istemiş ve 1506’dan beri Vatikan’ı koruma görevi İsviçreli Muhafızların olmuş. Bu muhafızların Katolik, 19-30 yaş arası İsviçre vatandaşı, en az 1.75 boyunda ve en az lise mezunu olması gerekiyor. Resimde görebileceğiniz gibi İsviçreli Muhafızların kıyafetleri de kendileri gibi özel 🙂
Vatikan’a Nasıl Gidilir?
Vatikan’a gidebilmek için önce Roma’ya gitmek gerekiyor. Roma’ya nasıl gidileceğiyle ilgili bilgiler için ROMA ULAŞIM REHBERİ yazıma göz atabilirsiniz.
Vatikan vizesi yok, ama doğrudan Vatikan’a gitme imkanımız olmadığına göre normal pasaport sahiplerinin Roma’ya giriş yapabilmek için Schengen vizesi almaları şart. ROMA GEZİ REHBERİ yazımdan vize detaylarını inceleyebilirsiniz.
Roma’dan Vatikan’a gitmek için metro, otobüs veya tramvay kullanılabilir.
- Metro:
Line A, Battistini yönü, İstasyon: Ottaviano-S veya Pietro-Musei Vaticani
- Otobüs:
49 numaralı otobüs müze girişine kadar götürüyor.
32, 81, 982 nolu otobüsler ile Piazza del Risorgimento durağı.
492, 990, Via Leone IV / Via degli Scipioni durağı.
- Tramvay:
19 nolu tramvay ile Piazza del Risorgimento durağı.
Bu saydıklarımdan hangisi nerede bırakır ve indikten sonra ne kadar yürümek gerekir gibi sorular için şu haritaya bakabilirsiniz. Genel olarak, indiğiniz yerden 5 – 10 dakika yürümeniz gerekecek diyebiliriz.
Vatikan’da Ne Kadar Kalınır?
Vatikan günübirlik gidilecek bir yer olduğu için ayırdığımız tek günü iyi değerlendirmek gerekiyor. Vatikan turuna bir tam gün ayırarak sabahın erken saatlerinde Roma’dan yola çıkmanızı tavsiye ederim. Roma’daki otel seçeneklerini inceleyip booking.com üzerinden indirimli rezervasyon yapmak için tıklayın veya tüm otellere bakamayacak kadar kısıtlı vakti olanlar için otel tavsiyelerini araştırdığım ROMA’DA NEREDE KALINIR yazımı inceleyebilirsiniz.
Vatikan Gezilecek Yerler
Vatikan turu için Vatikan Müzesi’nden başlayarak Sistine Şapeli, San Pietro Meydanı ve San Pietro Bazilikası sırasıyla gezmek size zaman kazandıracaktır. Çünkü müze yerine meydan ve bazilika tarafından başlarsanız müzeye girmek için 1.5 km kadar geri yürümeniz gerekiyor. Halbuki müzeden başlarsanız tur bitiminde otomatik olarak Sistine Şapeli’ne yönlendirilecek oradan da meydana çıkacaksınız.
San Pietro kimdir?
San Pietro (St. Peter veya Aziz Petrus) tüm resimlerde elinde cennet kapılarının anahtarı olduğu söylenen bir anahtarla resmedilen, Hz. İsa’nın 12 havarilerinden biridir ve Hristiyan alemi için son derece önemli bir din adamıdır. Katolik kilisesine göre Aziz Petrus ilk papa ve aynı zamanda İsa’nın varisidir. Yine Hristiyanlığa göre İsa’nın kilisesini üzerine kurmak istediği kaya (temel kişi) Aziz Petrus’tur. İsmini de kaya anlamına gelen latince Petrus kelimesinden almaktadır.
Ne demiştik, Vatikan’ı gezmeye müzeden başlarsanız daha iyi olacaktır. Öyleyse ben de anlatmaya oradan başlıyorum.
Vatikan Müzeleri
Vatikan müzeleri toplamda 54 küçük müze veya galeriden oluşan bir müzedir. Vatikan filmlerine konu olan ünlü Sistine Şapeli de bu müzelerden birisidir.
Müze pazar hariç her gün 9:00 – 18:00 saatleri arası ziyarete açık. Pazarları kapalı; ama her ayın son pazar günü öğlene kadar açık ve ücretsiz. Hristiyanlar için önemli kabul edilen bazı günlerde ve resmi tatillerde de kapalı. Müze haritası ile birlikte, müzenin kapalı olduğu günler ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Vatikan Müzesi Giriş Ücreti
Müze girişi yetişkinler için 17 Euro ve 25 yaşa kadar öğrenciler için 8 Euro. Bu bedele ek olarak 4 Euro online rezervasyon ücreti ödemek gerekiyor. Sesli rehber (audio guide) hizmeti almak isterseniz yetişkinler için 7 Euro, 12 yaşa kadar öğrenciler için 5 Euro daha ödemelisiniz. Biletinizi web sitesinden önceden alarak uzun süre kuyruk beklemekten kurtulabilirsiniz.
Vatikan Müzesi’nde Görülmesi Gerekenler
Girişten sonra Pinacoteca olarak adlandırılan resim galerisi ile gezinize başlayacaksınız. Sonrasında pek çok antik uygarlığın (Mısır, Roman, Yunan, Etrüskler) tarihine tanıklık edeceksiniz. Koridorlarda yürürken hayatınızda görmediğiniz kadar heykel, tablo ve daha pek çok tarihi eser göreceksiniz. Rafael odalarındaki resimlerin detaylarında ve güzelliğinde kendinizden geçmeniz muhtemel, sürekli tavanlara bakarak yürümeniz gereken yerler olacaktır, buralarda dikkatli olun kimseye çarpmayın 🙂
Ve sonunda meşhur Sistine Şapeli’ne ulaşacaksınız. Sistine Şapeli papa seçimlerinin yapıldığı özel bir yerdir. Dan Brown’un aynı isimli kitabından uyarlanan Melekler ve Şeytanlar filmini izlediyseniz kardinallerin toplanıp seçimin yapıldığı sahneyi hatırlayacaksınız.
Vatikan Müzesi: Sistine Şapeli
Sistine Şapeli’nin tavanında İncil’in Yaratılış kitabından dokuz sahne resmedilmiştir. Bu dokuz sahne içinde en bilinen eser Adem’in Yaratılışı tablosudur. Beyaz kıyafetler içindeki Hristiyan Tanrısı, çıplak olarak yatan Adem’e parmağıyla dokunarak onu yaratmıştır. Tavanı bolca fotoğraflamayı ve bu eseri özellikle incelemeyi unutmayın 🙂
Gözlerinizi tavandan aşağı indirdiğinizde karşınızdaki duvarda yapımı 4 yıl süren Michelangelo’nun devasa Son Yargılama (The Last Judgement) freskini göreceksiniz. Mahşer günü olarak bilinen bu eserde İsa’nın tekrar gelişi ve Tanrı’nın tüm insanlığı yargıladığı gün anlatılmış.
Müzenin tamamını gezmek 3 – 4 saat sürebilir, zamanınız kısıtlıysa acele etmelisiniz.
Vatikan Bahçeleri
Vatikan Bahçeleri müzeye girmeden önce gezmek isteyebileceğiniz bir alternatif. Müze, meydan ve bazilikayı gezmek oldukça yorucu ve zaman alan bir tur olacağı için bahçelere ayrıca zaman ayırmak tercihinize kalmış. Özel otobüs turlarına da katılabilirsiniz ama yaklaşık 40 dakika süren bu bahçe gezisi turlarının ücreti 36 Euro, o nedenle ben gezmedim.
Müze sonrasında Vatikan gezisine meydan ile devam ediyoruz.
Vatikan San Pietro Meydanı
St Pietro Meydanı dünyanın en büyük meydanlarından birisidir ve Vatikan gezilecek yerler arasında herkesin aklına ilk bu meydan gelir. Her yıl binlerce Katolik, Papa’nın vaazlarını dinlemek için bu meydanda toplanmaktadır.
Bernini tarafından tasarlanan San Pietro Meydanı’nın etrafı dört sıra sütunlarla çevrilidir. Toplamda 284 tane olan bu sütunlara yukarıdan bakıldığında meydanı ve içindeki halkı kucaklayan iki kol gibi görünür. Söylenene göre Bernini, kilisenin anaç kollarının inananları kucaklayıp koruduğunu temsil etmek için meydanı bu şekilde tasarlamış.
Vatikan’daki meydanı gezmek için herhangi bir ücret ödenmiyor, zaten kalabalıktan pek gezemeyebilirsiniz.
Vatikan turunda müze ve meydandan sonra bazilikaya göz atalım.
Vatikan San Pietro Bazilikası
Vatikan’ın en görkemli yapısı olan San Pietro Bazilikası, dünyanın en büyük kiliselerinden birisidir. 60.000 ziyaretçi kapasitesi ile bir stadyum dolusu insanı rahatlıkla ağırlayabilecek bir yapıttır. Michelangelo, Bernini ve Raphael gibi Rönesans döneminin ünlü sanatçıları tarafından tasarlanmış ve yapımı 100 yıldan fazla sürmüştür.
San Pietro Bazilikası’na girebilmek için uzunca bir kuyruk beklemeniz gerekiyor. Girişler ücretsiz, ancak askılı tişört ve şort ile girmenize izin verilmiyor. Bu yüzden yanınızda omuzlarınızı ve bacaklarınızı kapatabileceğiniz hırka, şal gibi eşyalar bulundurmanızı tavsiye ederim. Bekleme süresi yaklaşık bir saat süren kuyruktan kurtulmak isterseniz rehberlik hizmeti ile birlikte hızlı geçiş (skip the line) satın alabilirsiniz. Bu durumda internetten “St. Peter’s Basilica skip the line ticket” gibi anahtar kelimelerle aratmanız gerekecek. Bileti almayıp sıra beklemeye karar verirseniz uyanık gruplara dikkat edin, her an 30 kişi birden araya kaynamaya çalışabiliyorlar. Anında yaygara koparın, yoksa o sıra bitmez 🙂
İçeri girdikten sonra Michelangelo’nun tasarladığı ve ölümünden ancak 26 yıl sonra tamamlanabilen yaklaşık 140 metre yüksekliğindeki muhteşem kubbeyi görebilirsiniz. Kubbeye çıkabilmek için bazilikanın dışındaki farklı bir kapıdan giriş yapılıyor. Giriş ücreti 5 Euro ve 230+320 basamak çıkmak gerektiğini baştan söyleyeyim. 7 Euro ödeyerek ilk 230 basamaktan kurtulup asansörle çıkabilirsiniz, ancak ikinci 320 basamaktan kaçamazsınız 🙂 Tabii bunca emeğin sonunda tepeye ulaştığınızda muhteşem bir manzara sizi bekliyor olacak.
Şimdi bazilikanın içine girdikten sonra kaçırmamanız gereken birkaç önemli eserden bahsedelim.
Pieta Heykeli Nerede?
Pieta Michelangelo’nun imzaladığı tek eseri olarak bilinmektedir ve bütün bir mermer bloktan yontularak yapılmış bir başyapıttır. Hz. İsa’nın çarmıhtan indirildikten sonraki cansız bedeni Meryem Ana’nın kolları arasında tasvir edilmiştir. Heykel 1972 yılında Macar bir ziyaretçi tarafından çekiçle saldırıya uğramış ve 10 ay süren titiz bir restorasyon sonrası güvenlik amacıyla cam bir bölmenin arkasına konulmuştur.
Baldaken
Baldaken bir mezarın üzerini örten, 4 kolon ve bir çatıdan oluşan yapı anlamına gelmektedir. St Pietro Bazilikası Baldakeni de Bernini tarafından tasarlanmış ve Aziz Petrus’un mezarı üzerine inşa edilmiştir.
Aziz Petrus Heykeli
Bazilikaya ismini veren Aziz Petrus‘un heykeli kilisenin en ilgi çeken noktalarından birisi. Öyle ki heykelin ayağına dokunmanın iyi şans getirdiğine inananlar heykelin önünde kuyruklar oluşturabiliyor, kuyruk çok uzun değilse denemeye değer 🙂
Vatikan’a pazar günü giderseniz ve şanslıysanız Papa’nın vaaz verdiği zamana denk gelebilirsiniz. Tamamen yerel bir tecrübe yaşamak açısından güzel olan bu zamanlar, aynı zamanda süper kalabalık olacağı için (turistler + ibadet için gelen insanlar) hızlı hareket etmenizi zorlaştırabilir.
Roma Gezilecek Yerler yazımda bahsettiğim gibi Roma’nın Vatikan’a en yakın kısmı Castel San’t Angelo‘nun bulunduğu bölge. O yüzden Vatikan dönüşünde kalenin akşam halini görmek güzel bir tercih olabilir.
Vatikan hakkında bilgiler yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşabilir, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip edebilirsiniz.
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
fuat
24 Haziran 2016, 07:52tüm bilgiler için teşekkürler…
Gülsen Gül
01 Şubat 2018, 07:29Bir sorum olacak müze haricinde gezersek bu ücreti(17+ 4) vermeyecek miyiz?müzeye gitmeyip şapel ve bazilika gidersem bunlara para vermeyebiliyor muyum?
Fatma Olcucu
12 Nisan 2018, 11:45Merhaba, meydanda dolaşmak hariç her şey ücretli. Şapel zaten müzenin dahilinde.
betül
09 Haziran 2018, 08:07merhabalar ben gece geç saatte uğrayabileceğim saatle ilgili meydana girişte sorun olur mu acaba?
Fatma Olcucu
09 Haziran 2018, 15:18Merhaba, meydan açık alan olduğu için sorun olmaz diye düşünüyorum.
Yako
07 Şubat 2019, 17:23Selamlar, önümüzdeki günlerde 4 günlüğüne sadece Roma gezisine gidiyoruz. Verdiğiniz bilgiler çok net ve hiç gitmediğimiz bu yer hakkında fikir sahibi olduk, çok teşekkür ederiz. Uçak biletlerimizi de aldığımız seyahatimiz için günleri iple çekiyoruz.Meraktan soruyorum sizce 4 gün Roma için yeterli mi?.
Fatma Olcucu
11 Şubat 2019, 20:57Merhaba, rica ederim faydalı olduğuna sevindim. Evet bence Roma ve Vatikan için yeterli bir süre, https://hayatveseyahat.com/roma-gezi-rehberi/ yazımda ben de 4-5 gün önermişim. İyi tatiller diliyorum.
izmirden
05 Temmuz 2019, 18:53Verdiğiniz net bilgiler için teşekkür ederiz.Görünen o ki geziniz güzel geçmiş.Müthiş fotoğraflar çekmiş 🙂
Yazıların ve fotoğraflarınızın artması ve bizim de bir gün Floransa ve Roma’yı görmemiz dileğiyle 🙂
Banu
12 Temmuz 2019, 08:56Vatıkan ayrı bir devlet olduğuna göre pasaportsuz nasıl gecebiliyoruz?
Fatma Olcucu
12 Temmuz 2019, 10:33Dogrudan geciyorsunuz.