Almanya mavi kart çalışma izni yüksek nitelikli iş gücünü Almanya’ya çekebilmek için uygulanan özel bir çalışma iznidir. Ben de mavi kart çalışma izni ile 2016 yılında Münih’e yerleştim. Bu yazımda sizlere Almanya mavi kart çalışma izni alabilmek için neler gerektiği, kimlere verildiği, avantajları ve mavi kart çalışma vizesi çıkarabilmek için gerekli süreci anlatmaya çalışacağım.
Konu ciddi olduğu için baştan bazı uyarıları yapmak istiyorum. Ben konunun uzmanı veya ‘yetkili bir abla’ değilim, sadece yaşadıklarımı ve duyduklarımı anlatacağım. O yüzden bu yazıyı sadece genel bilgi vermek amaçlı düşünebilirsiniz. Daha iyi bilenler bana ulaşır veya yorumlar kısmına bildiklerini yazarsa ilgili güncellemeleri yaparım. Başıma bir şey gelmemesi için bunu uyarı olarak aşağı ekliyorum.
ÖNEMLİ UYARI: Bu site resmi bir kaynak değil, Fatma Ölçücü’nün kişisel blogudur. Herhangi bir yanlış veya eksik bilgiden dolayı yazar sorumlu tutulamaz. Bu yazıyı okuyan herkes bu koşulları kabul etmiş sayılır.
Yazdıklarım dışında başka bir bilgim olmadığı için, “Benim böyle böyle olmuştu, sonra üstüne şunu yaptım şimdi ne olacağım” gibi kendinize özgü durumlar konusunda herhangi bir yorum yapamayacağımı da belirteyim 🙂 Şimdi başlayabiliriz.
Almanya Mavi Kart Çalışma İzni
Almanya Mavi Kart çalışma vizenizin çıkması için Almanya’daki bir şirketten iş teklifi almış olmanız gerekiyor. Kendi işini kuracak olanlar için ayrı koşullar vardır filan bilmiyorum, ben Almanya Mavi Kart çalışma izni (Blue Card – Blaue Karte) için olan süreci tecrübe ettiğim için onu anlatacağım.
Almanya Mavi Kart nedir?
Mavi Kart, “yüksek öğrenim görmüş nitelikli iş gücünün Almanya’da eğitimlerine uygun bir işte çalışmaları” amacıyla, özellikle Almanya’da ihtiyaç duyulan meslek gruplarının daha hızlıca ülkeye gelebilmeleri için uygulamaya konulmuş özel bir çalışma izni tipidir. Yani Almanların yapmayı tercih etmedikleri için eleman açığı bulunan zor meslekleri yapan bizleri ülkeye çekmek için sağladıkları bir kolaylık 🙂
Almanya Mavi Kart Kimlere Verilir?
Aşağıdaki koşulların hepsini birden sağlayanlar Almanya Mavi Kart çalışma iznine başvurma hakkına sahip oluyor:
- Size sunulan iş teklifindeki yıllık brüt maaşınızın minimum 55.200 Euro olması. Daha da çok ihtiyaç duyulan mühendis, bilgisayar uzmanı, doktor, fen bilimleri, matematik gibi alanlarda çalışanlar için minimum tutar 2018 yılı için 43.056 Euro.
- Yüksek öğreniminizi Almanya’da yapmadıysanız, Almanya’nın denkliğini kabul edeceği bir eğitim almış olmanız. Bu denkliği kontrol edebileceğiniz web sitesi yalnızca Almanca olduğu için üniversitenizin ismini yazacağınız yere kadar getirdim, şu linkte. Suchen sekmesine bastıktan sonra ilk kısımda ülke soruyor, oradan T harfine basıp Türkei seçin. İkincide şehir soruyor yine ilgili harfe basarak bulun. Sonra kurumun yanında H+ yazıyorsa denklik var demek, iyisiniz 🙂 Soldaki mor + işaretine basarak detaylarını görüntüleyin ve vizeye başvuru yapıyorsanız detay penceresini yazdırarak başvuru evraklarına ekleyin.
- Almanya’da yapacağınız işin, eğitimini aldığınız mesleğe ve bilgi birikiminize uygun olması. Yani, mühendislik okudum ama Almanya’ya gelip sanatçı olacağım gibi bir şey yapamıyorsunuz.
Almanya Mavi Kart Avantajları Neler?
- Daha erken kalıcı oturum iznini alabiliyor olmanız; Almanca bilmiyorsanız 33 ay ve B1 seviyesinde biliyorsanız 21 ay sonra kalıcı oturum iznine başvurabiliyorsunuz. Normal çalışma izninde sanırım bu süre 5 yıl oluyor.
- Aile birleşiminde Almanca şartı olmaması; Mavi Kart sahibi kişinin eşi, aile birleşim vizesine başvurup Almanca bilmesi ön şartı olmadan doğrudan oturum ve çalışma iznine sahip oluyor. Normal çalışma izninde ise belirli bir seviyede Almanca bilinmesini şart koşuyorlar.
Aile birleşim vizesi almak için yapılması gerekenleri ve ilgili diğer tüm bilgileri şu yazıda ayrıca anlattım.
Merak edenler için, normal çalışma izni veya Mavi Kart’tan bağımsız olarak Almanya’da 8 yıldır oturum izni olanlar Alman vatandaşlığı için başvurabiliyor. Almanya çifte vatandaşlığa izin vermediği için, Alman vatandaşı olmak istiyorsanız Türk vatandaşlığından çıkmanız gerekiyor. Avrupa Birliği pasaportu olanlar ise sanırım çifte vatandaş olabiliyormuş, terk etmeye çalıştığımızda bile Türk pasaportunun ‘son faydasını’ görüyoruz 🙂
Almanya Mavi Kart Vize Başvurusu Nasıl Yapılıyor?
90 günden kısa süreli bir işte çalışacaksanız Schengen vizesine başvuruyorsunuz. 90 günü aşan başvurular için D tipi vizeye (Ulusal Vize) başvurmak gerekli ve ben ulusal vize başvurusunu anlatacağım. Yani Mavi Kart için, ulusal vizenin bir çeşidi diyebiliriz.
Almanya, İtalya veya Hollanda için Schengen vizesine başvuranlar iData’yı iyi bilirler, vize başvurumuzu iData’yı arayarak yapıyoruz. iData’nın çağrı merkezini arayınca randevu veriyorlar ve 5 Euro işlem ücreti tahsis ediyorlar. Bu randevu işlemi, Schengen vizesinin aksine internetten yapılamıyor ve aramak şart. Telefondaki çağrı merkezi asistanına başvuru ücreti için kredi kartının tüm bilgilerini söylemek ise biraz garip, yani herhangi bir ses kayıt sistemine aktarma ve kart bilgilerini oradan tuşlama yapılmıyor. Bunu istemiyorsanız aradığınızda alternatif yöntem sorun, bankaya ödeme yapmanızı önerebilirler. iData Çağrı Merkezi telefon numarası: 0850 460 8493 (0850 460 VIZE)
Başvurular İstanbul, Ankara veya İzmir’deki Başkonsolosluk binalarına şahsen yapılıyor, bulunduğunuz ilin hangi başkonsolosluğun kapsamında olduğunu telefonda sorabilirsiniz.
Almanya Mavi Kart Başvuru Evrakları Neler?
- İş sözleşmeniz
- Diplomalarınız
- Başvuru formu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Seyahat sağlık sigortası
- Son 3 aylık maaş bordrosu
- Çalışma belgesi
- Şirket evrakları
Ulusal vize başvuru formu için tıklayın.
İş sözleşmeniz ve yukarıda anlattığım öğrenim denkliğine ek olarak, lisans ve varsa yüksek lisans diplomalarınız başvuru belgeleri arasında Schengen vizesinden farklı olanlar diyebiliriz. Mesleğe özgü başka bazı belgeler de olabilir. Diplomaların dili için, benimkinde İngilizce de yazıyordu ve kabul ettiler, ille Almanca çevirisini istemediler. Yalnızca Türkçe ise iData’yı randevu için aradığınızda görevliye sorabilirsiniz. Aslında gittiğinizde konsolosluk görevlisi söylüyor her şeyi ve birkaç kez gidip gelmeniz gerekebilir; bununla ilgili bir sıkıntı olmuyor. O yüzden, ya belgem yanlışsa gibi endişe etmeyin.
Başvuru Formu
Başvuru formundan iki tane doldurup iki tane fotokopi alıyorsunuz. Benim gibi emin olmadığınız sorular varsa hangi soru(lar) olduğunu not alın ve konsolosluğa gittiğinizde durumunuzu anlatarak ne yazacağınızı sorun. Cevapları Türkçe yazmayın; biliyorsanız Almanca, bilmiyorsanız İngilizce olsun. Tamamını doldurduktan sonra fotokopi çektirirsiniz, konsolosluk olan yerin yakınında fotokopici mutlaka vardır merak etmeyin 🙂
Sağlık Sigortası
Seyahat sağlık sigortası konusu kritik, Almanya’ya gireceğiniz tarihten çalışmaya başlayacağınız güne kadar kapsıyor olmalı (Schengen bölgesini kapsayan 30bin Euro teminatlı gibi genelgeçer bir sigorta türü var ondan yapıyorsunuz). Hatta gideceğiniz günden iki gün önce başlatın, böyle garip bir şekilde tarihe takılabiliyorlar. Eğer ne zaman gideceğiniz kesin değilse mümkün olan en uzun aralık için yaptırmanızı tavsiye ederim; çünkü ben işe başlamadan bir hafta önce gideceğimi düşünerek bir haftalık yaptırmıştım ama sonra ev aramak uzun sürer halledemezsin dediler. Hadi ben de iki hafta önceden gidip ev arayayım dedim ama o arada vize başvurumu yapmıştım tabii. Ve vize tarihim de sağlık sigortamın başladığı tarihten başlatılmış şekilde geldi. Neyse ki geçerli Schengen vizem vardı da onunla giriş yapabildim. Seyahat sağlık sigortalarını bankalar ve çeşitli acenteler yapıyor, haftalık ücreti 13 Euro ve iki haftalık 22 Euro civarında.
Belgelerin Asılları/Fotokopileri
Belgeleri asıl artı iki fotokopi halinde götürmek gerekiyor, hepsinin üçer fotokopilerini alın ve orijinaller, birinci-ikinci-üçüncü fotokopiler şeklinde set haline getirin. Üçüncüler sizde kalsın, ne olur ne olmaz lazım olur belki. İş sözleşmesi, diploma gibi aslı sizde kalması ve kimseye vermemeniz gereken belgeleri de vize görüşmeniz için yanınıza alın ve gösterin. Onların aslını zaten istemeyeceklerdir, belki ‘aslı gibidir’ filan şeklinde kaşeletmenizi isterler.
Belgeler arasında olmayan pasaport fotokopisi, ve CV’niz de ikişer örnekle yanınızda olsun. Ben pasaport fotokopisini akıl etmiş ama CV’yi edememiştim; Endüstri Mühendisliği gibi her işi yapabilecek bir bölüm okuduğum için yukarıda anlattığım “yapacağın işin eğitimine uygun olması” konusunda sanırım kararsız kaldılar ve telefonla arayıp CV getirmemi istediler.
Eksik veya yanlış evrak götürürsem ne olacak, her seferinde yeni randevu mu alıyorum?
Eksik belgeniz olduğunda tekrar randevu almanız lazım değil neyse ki. Konsolosluğun çalışma saatlerinde gelip, kapıdaki güvenlik görevlisine başvuru numarası belgenizin fotokopisiyle birlikte eksik belgelerinizi teslim ediyorsunuz. Böylece hangi başvuru sahibi ne getirdi haberleri oluyor ve eklemeleri yapıyorlar. Bu durumda tekrar konsolosluk binasının içine alınmayacağınızı ve konsolosluk çalışanlarıyla görüşme şansınızın olmadığını göz önünde bulundurup ilk seferde aklınıza takılan tüm soruları sormaya çalışın.
Almanya Mavi Kart Başvuru Ücreti Ne kadar?
Almanya mavi kart çalışma izni başvuru ücreti 80 Euro ve başvuru anında nakit ödüyorsunuz, doğrudan Euro kurunda ödeme yapmak gerektiğinden hazırda bulundurun. Size makbuz ve başvuru numarası gibi bir belge veriyorlar. Ayrıca pasaportunuz için UPS kargo ödemesi yapıp adres bilgilerinizi yazdırıyorsunuz. İpucu: Makbuzu kaybetmeyin, Almanya’da çalışacağınız şirket bu tutarı size geri ödeyebiliyor. Benim şirketim ‘taşınma masrafları’ kapsamında ödemişti.
Almanya Mavi Kart Ne Kadar Sürede Çıkar?
Bir hafta sonrasına vize randevusu alıp o arada belgelerinizi hazırlasanız, vizenin çıkması da iki hafta sürse, 20 gün gibi bir sürede Almanya mavi kart vizenizi alırsınız diyebilirsiniz. Daha kısa bile sürebilir, ama yine de vizenizi istediğiniz tarihten başlatabildiğiniz için (seyahat sigortasını hangi günden başlatırsanız o gün başlar), başvuru yapacağınız kesinleşince bir an önce işlemlere başlayın.
Almanya Mavi Kart Oturma İzni İşlemleri
Mavi Kart 4 yıllığına düzenlendiği halde, konsolosluğun gönderdiği vizenin 3 aylık olduğunu göreceksiniz. Taşındığınız yerdeki yabancılar dairesine gidip, vize süresi dolmadan çalışma vizesini oturum kartına çevirmeniz bekleniyor. Münih için bu yabancılar dairesi, KVR (Kreisverwaltungsreferat) isimli, Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir? yazımda anlattığım ikamet kağıdı ve bizdeki sabıka kaydının eşdeğerini aldığınız yerle aynı, ama bu sefer Arbeitskräfte veya Fachkräfte (işgücü) diye oklarla işaret ettikleri bir üst kata çıkıyorsunuz. Randevu yok, çalışma saatlerinde gidip sıraya girmek gerekiyor. Çok beklememek için açılış saatinden biraz önce kapıda olmayı deneyebilirsiniz.
Benim yaptığım gibi ‘gelmişken alayım’ veya ‘son dakikaya kalmayayım’ çabalarınız sonuçsuz kalabilir, “Belgeleriniz gelmedi” diye garip bir sebeple beni neredeyse üç ay beklettiler. İkinci gidişimde de bunu duyunca, her seferinde sırada beklemek istemediğimi ve işe geç kaldığımı anlattım. Şu tarihte gelmiş olur diyerek randevu verdiler bu sefer, ve randevu günü-saatinde söyledikleri randevu odasına giderek vizemin süresi bitmeden 4 yıllık oturum kartına çevirdim.
Vizeyi oturum kartına çevirmek ne demek?
Her ne kadar ismi ‘oturum kartı’ olsa da Münih’te bir süredir ayrı bir kart olarak verilmiyormuş ve vize gibi pasaporta yapıştırılıyor. İsmi Aufenthaltstitel, ve hemen yapılabilen bir işlem, yani vizenin aksine ‘pasaportu bırak ve git’ gibi bir durum olmadı. En sinir bozucu olan ise, size tekrar 60 Euro geçirmeleri.. “Ee vize için zaten ödemiştim?” diyemeyip bir güzel tekrar ödüyorsunuz 🙁
Ama üzülmeyelim, sonuçta artık ‘bir süre’ Schengen vizesi alma derdimiz olmayacak. Ve benim en keyif aldığım kısmı söylüyorum: Oturum kartınız olunca Türkiye’den çıkışlarda yurt dışı harç pulu saçmalığını artık almıyorsunuz! Çalışma vizesini ise ‘vize’ olarak gördükleri için kabul etmemişler ve pul parasını ödetmişlerdi bana.
Mavi Kart çalıştığım şirketle mi bağlantılı?
Mavi Kart’ın çalışılan şirketle bağlantılı olduğunu biliyorum çünkü üzerinde şirket ismi yazıyor, ama henüz iş değiştirmediğim için diğer soruları ‘tecrübelerime dayanarak’ yanıtlayamayacağım. Bildiklerim şu şekilde, daha iyi bilen varsa düzeltebilir veya ekleyebilir. Aynı şehirdeki başka bir şirkete geçebilirsiniz; yabancılar dairesine gidip Blue Card’ınızı yeni şirketinizle bağlantılı olacak şekilde değiştirmeniz gerekiyor. Almanya’nın başka şehrine gitmek de aynı şekilde olsa gerek. Ülke değiştirmek ise 18 aydan sonra yapılabiliyor; yine yüksek nitelikli bir işte çalışmak üzere başka bir AB üyesi ülkeye gittiğinizde Mavi Kart’ınızın yenilenmesi için yeni ülkede başvuruda bulunabiliyorsunuz.
Dediğim gibi bu soruların cevaplarını çok iyi bilmiyorum, sadece duyduklarımı yazdım. Tecrübe edersem sonra daha kesin bir dille yazarım 🙂
Mavi Kart’ım varken Almanya’yı terk edersem kartın geçerliliği sona erer mi?
Mavi Kart sahibi kişi veya eşi 12 ayı aşmayacak şekilde Almanya dışında bulunursa sorun olmadığı söyleniyor. 12 ayı aştığı taktirde kartınız geçerliliğini kaybediyormuş.
Almanya’da nasıl iş bulduğumu ve Almanya’ya mavi kart alarak nasıl geldiğimi anlattığım videomu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilir, kanalımıza abone olarak Almanya hakkında paylaştığımız yeni videolardan da haberdar olabilirsiniz.
Almanya Mavi Kart Çalışma İzni yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, Almanya hakkında bilgiler ve Almanya’da yaşam ile ilgili yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Alper Yıldız
10 Kasım 2016, 15:52Merhaba,
Gayet akıcı, düzenli bir anlatım olmuş. Karşılaştığım Almanya’nın resmi dökümanlarında sürekli başka yerlere referans verdiği için, kafa karıştırıcı dağınık bir durum oluyor. Yeni yazılarınızı bekleriz.
Fatma Olcucu
11 Kasım 2016, 10:08Tesekkur ederim, ama yazida belirttigim gibi buranin bir resmi kaynak olMAdigini unutmayin sadece fikir vermeye calistim. Yeni yazilarimi yazinin sonundaki sosyal medya kanallarimdan veya mail listesine kaydolarak takip edebilirsiniz.
Elif
14 Aralık 2016, 13:05Cocuk uzerinden aile bilesimi yapiyorum ama uc aydir ses yok konsolosluktan. Esim alman cocugum alman ama bir turlu cikmadi vize. Bu sureci biliyor musunuz? Ayrica ben grafik sanatlar okudum calismak icin almanca bilmem gerekiryor mu? Bu arada esim de munihli, tam bir bavyera asigiyiz..
Fatma Olcucu
15 Aralık 2016, 10:05Merhaba, ilginc olmus biz hic Alman olmadigimiz halde esime iki haftada cikti. Telefonla ulasmaya calisin isterseniz konsolosluga. Calismak icin Almanca bilmeniz gerekip gerekmedigini maalesef bilmiyorum ilanlarda ne araniyor bakmaniz lazim. Umarim kisa surede kavusursunuz Munih’e, bol sans dilerim 🙂
Abdullah Doğanay
12 Şubat 2017, 10:46Tebrik ediyorum, teşekkürler.İnsanların ihtiyacı olan konuda bilgilendirdiğiniz için ve başarılarınızın devamını diliyorum.Benim mesleki çalışmalarım Turizm Sektöründe oldu.Turlar proğramı,Transferman,bölgesel tur rehberliği vb. gibi departmanlarda çalışmalarım oldu. İngilizce ve Almanca dillerini konuşabiliyorum.”MAVİ KART” Uygulaması ile çalışabileceğim bir ülke tavsiyesinde bulunmanızı rica edebilirmiyim. Selamlar
Not:Bu kadar bilgiyle,tecrübeyle Türkiye’de neden iş bulamıyor diye düşünürseniz;Konu Türkiye iş bulamamak değil. Şu an Türkiyemizin Turizm Sektörünün durumu düşündüğmüz zaman çalışma şartlarını ve gelir düzeyini tahmin edebilirsiniz.
Bununla birilikte mesleğimde yurt dışı tecrübesi kazanmak için düşünüyorum Turizm Sektöründe Türkiye dışında başka bir ülkeede çalışmayı.
Saygı ve Selamlarımla
ahmet
29 Mart 2017, 15:02Merhabalar,
Blogunuzu severek takip ediyorum bu yazıyı çok uzun zaman önce okumuştum ve keşke böyle bir fırsat elime geçse diye iç çekmiştim. Munichten aldığım iş fırsatıyla bunu elde etmiş oldum. öncelikle detaylı yazı için teşekkürler bir kaç soru sormak istiyorum mümkünse.
1-) Ulusal vize formunda Kalacak yeri hotel olarak gösterme gibi bir yol izlesem sıkıntı olur mu. WG bulma ihtimalim var ama tarih kesin olmadığı için emin olamadım nasıl bir yol izlemeliyim.
2-) Mavi kart formu ulusal vize formuyla aynı mı bana sadece o formu yolladılar bana bende o yüzden herkesin aynı formu doldurduğunu farzettim 🙂
3-) Çalışma sözleşmesini ıslak imzalı pdf şeklinde e-mail olarak aldım. Benden bu belgenin orjinalini şirketten posta yoluyla almamı isteyebilirler mi? Yani çıktı değil orjinal döküman lazım diyebilirler mi?
Cevaplarsanız çok sevinirim
İyi Çalışmalar.
Fatma Olcucu
29 Mart 2017, 20:55Merhaba, tebrik ederim. Hotel göstermeniz sorun olmaz, form aynı yazımda da linki var zaten, orijinal yoksa çıktı götürün olmaz derlerse sonradan orijinali isteyip eksik belge olarak eklersiniz. Bol şans dilerim.
Mehmet Elci
13 Nisan 2017, 20:22Merhaba,
blogunuzdan çok fazla faydalandığımızı belirterek teşekkür etmek isterim.
Bugün İstanbul’daki Almanya Konsolosluğundaki ulusal vize (mavi kart) başvurumdan bahsederek güncel bilgileri vermiş olayım.
Öncelikle randevunuzdan en az 15-20 dakika erken gidiniz, konsolosluk çok yoğun olduğundan dolayı problem yaşama ihtimaliniz yüksek.
Tüm evraklarinizin 1 orjinal 2 ser de fotokopilerini onceden ozenli bir sekilde hazirlayin.
– 2 adet basvuru formu
– 2 adet foto
– orjinal diplomaniz ve 2 adet kopyasi, eger diplomaniz Türkçe ise yeminli tercümana oncesinde Almancaya cevirtmeyi unutmayin
– 2 ader CVniz, son sayfasini imzalayiniz
– 2 adet pasaport kimlik sayfanizin kopyasi
– 1 adet orjinal saglik sigortasi ve 2 adet kopyasi
– Almanyadan kabul aldiginiz sirketten gelen supporting letter ya da cover letter ya da sirket yazisi
– Almanyadan kabul aldiginiz şirketten gelen sozlesmeniz, orjinalinin mutlaka olmasi gerekiyor, siz 2 adet kopyasini verebilirsiniz.
Eğer eşiniz de sizinle beraber Almanyaya gelecekse ve bir aile birlesimi olacaksa ve ayni anda basvuracaksaniz esinizin de asagidaki belgeleri hazırlaması gerekiyor:
– 2 adet basvuru formu
– 2 adet foto
– 2 adet pasaport kimlik sayfasi kopyasi
– 2 adet size ait pasaport kimlik sayfasi kopyasi
– 2 adet size ait is sozlesmesi kopyasi
– 1 adet orjinal 2 adet kopya Formül B belgesi
– 1 adet orjinal 2 adet kopya tam vukuatli nufus kayit belgesi
– 1 adet orjinal saglik sigortasi ve 2 adet kopyasi
– Almanyadan kabul aldiginiz sirketten gelen supporting letter ya da cover letter ya da sirket yazisi
Otel rezervasyonu, uçak bileti, nufus cuzdani fotokopisi, evlilik cuzdani gibi belgelerin hicbiri gerekmedi.
Başarılar.
Fatma Olcucu
18 Nisan 2017, 08:13Rica ederim faydam olmasina sevindim. Ben boyle madde madde yazip gecemiyorum tabii, detaylari cok soruluyor ama sizinki de guzel bir ozet olmus tesekkurler 🙂
Mehmet Karaca
08 Ekim 2017, 20:28Bu cok isimize yaradi, tesekkurler. Formul B belgesinin orjinalini aldilar bizde. Digerlerinin orjinalleri yanimizdaydi ama gorelim demediler. Bu tabi baska zaman sormayacaklari anlamina gelmez.
Onur
16 Nisan 2018, 07:23Merhaba Fatma Hanım,
Çok faydalı bir yazı olmuş, gerçekten teşekkür ederiz. Ufak bir sorumuz var, cevabını biliyorsanız ve yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Paylaştığınız başvuru formundaki bir madde kafamı karıştırdı:
“Almanya`da on iki aydan fazla kalmayı düşünmüyorum ve kalmak istediğim sürenin tamamı için geçerli bir vize talep ediyorum.”
Bunu işaretlememizi mi bekliyorlar? Ben Almanya’da on iki aydan fazla kalmayı düşünüyorum ve iş sözleşmem de süresiz zaten. Burayı işaretleyip işaretlememem gerektiğini merak ediyorum. Siz nasıl yapmıştınız?
Teşekkür ederim.
Gül
22 Ağustos 2018, 20:53Mehmet bey merhaba.
Aile birlesimiyle ilgili kisim.dikkatimi cekti. Baska ulkelerde esim gitti biz aile oturumu icin bikac ay gec gittik. Almanyada oyle degil mi birlikte basvurup.ayni anda gidebiliyomuyuz acaba
Ayhan Yagci
20 Nisan 2017, 09:59Fatma hanım, bilgilendirici yazınız için teşekkürler. Farklı bir sorum var, mümkünse: Yıllık örneğin 50000 Euro brüt maaştan ele ne kadar net para geçer Almanya şartlarında? Teşekkürler…
Fatma Olcucu
20 Nisan 2017, 12:04Merhaba, rica ederim. Tek basina olanlarin maasinin %40’i ve evli olup esi calismayanlarin maasinin %30’u vergi olarak kesilir gibi yaklasik bir hesap yapilabilir. Farkli vergi siniflari var, yakin zamanda detaylarini yazabilirim umarim.
Toprak aksoy
15 Mayıs 2017, 14:25Öncelikle çok güzel bi yazı olmuş teşekkür ederim. Benimde bi sorum olacak
Alman firmasına yapmış olduğum başvuru kabul oldu fakat benim herhangi bir diplomam yok. İşin alaylı kısmındanım yani. Şirket inşaat firması bende inşaat işcisiyim herhangi bir sorun çıkarmı?
Canan
16 Mayıs 2017, 16:43Merhaba,
Ben İzmir Alman Başkonsolosluğu’na 19 Nisan 2017’de başvuru yaptım. Koşullarım mavi kartı sağlıyordu ve bana en hızlı nasıl sonuçlanacaksa o şekilde ulusal vize verilecek dendi. Tüm belgelerim iData nın yolladığı döküman listesindeki gibiydi ama iş sözleşmesi değil iş teklifi belgesini götürmüştüm. Çalışacağım araştırma enstitüsü iş sözleşmesi örneği yollamamıştı bana. Başvuru mülakatı esnasında bu sözleşme örneğinin (imzalanmamış ama bilgileri doldurulmuş) çalışacağım kurum tarafından mail atılması istendi. Kurum daha önce böyle birşey yaşamadığından iş sözleşme örneğini yollamadı bunun yerine email yazdılar. Konsolosluktan bir geri dönüş olmadı ne bana ne çalışacağım kuruma. Telefonla bilgi vermediler kaç kez hem ben hem kurum aradık; email yazdık cevap yok. Tek söylenen ya email yazın ya da bir sorun olursa size geri dönüş yapılır.
19 Mayısta 1 ay olacak başvuru yapalı ve ben hala vize başvurumun statüsünü bilmiyorum. Kontrat başlama tarihim olarak 1 Haziran yazılıydı evraklarda. Ama sözleşme örneği olmadan gönderdiler mi Auslanderbehörde ye vs. Ne zaman başvurunun sonucunu alırım bilemiyorum. Bir öneriniz var mı? Çalışacağım kuruma Auslanderbehörde yi arar mısınız diye rica ettim. İngilizce bilgi verirler mi bilmiyorum, ki ben arayayım.
Bir fikir verirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler ve sevgiler
Fatma Olcucu
17 Mayıs 2017, 07:48Yabancilar dairesi calisanlari Ingilizce bilir, siz de arayabilirsiniz. Bol sans dilerim.
Kaan Güven
06 Temmuz 2017, 11:46Teşekkürler yazı için, çok yardımcı oldu.
30 Haziran 2017’de Istanbul başkonsolosluğuna mavi kart başvurusu için gittim. Randevu saatinden 10 dakika önce içeri aldılar, ben daha önce girmeye çalıştım, kabul etmediler.
İçeri girdikten sonra yarım saatte işim bitti. Burada yorum yazmış Mehmet Elçi’nin dediği belgelerden fazlasını istemediler.
5 Temmuz günü konsolosluktan arayıp, vizemin çıktığını söylediler. Toplam 3 iş günü sürmüş oldu.
Bir arkadaşım ailesiyle birlikte 3 hafta önce başvurdu, ona daha bir haber gelmedi.
Fatma Olcucu
12 Temmuz 2017, 09:05Tesekkurler bilgilendirme icin, yeni hayatinizda mutluluklar dilerim umarim Almanya hakkindaki diger yazilarim da yardimci olur.
Hüseyin Tümer
08 Temmuz 2017, 14:55Merhaba Fatma Hanım, Nitelikli iş gücü olmayan yani Üniversite bitirmeyenler Mavi Karta başvuramıyorlarmı? Ben Almanyada doğup büyüdüm 10 yıl orada okudum ve Türkiye ye geldim. Türkiye de okuyamadım ve Baba meslegini öğrendikten somra Türkiye de Alman Plastik Firmasında çalışmaya başladım. Beni Türkiyedeki firma için 15 yıl boyunca Tekniker ve İdari Personel gibi yetiştirdiler. Alman firmasından ayrıldım ve Türk firmasında 7 yıl çalıştıktan somra Almanyadaki Plastik firmasından orada çalışma teklifi aldım. Kısacası mavi kart a başvursam kabul ederlermi verecekleri maaşta tutuyor Almancam da mükemmel Eğer cevabı biliyorsanız paylaşırmısınız bilmiyorsanız canınız sağ olsun İyi günler
baran ayaksız
18 Temmuz 2017, 10:05benle eişm birlite almanyadada çalışmak isitiyoruz fakat ikimizde 20 yaşındayız ünüversite ikinci sınıf öğrencisiyiz okulu bırakıp almayada oturmak ve çalışmak isiyoruz ne yapmalıyız
Sedat Yılmaz
19 Temmuz 2017, 06:34Fatma Hanım Merhabalar,
Benim şu anda Almanya’da bir iş yerinden kabul alma durumum var, ancak burda çalışmaya da devam ediyorum. Kabul alırsam mavi karta iş yerimden çıkış aldıktan sonra mı başvurmam gerekiyor yoksa istifa öncesinde veya ihbar süresi içerisinde de başvuru yapabiliyor muyum?
Fatma Olcucu
19 Temmuz 2017, 11:57Elinizde Almanya’daki yerden is sozlesmesi olunca istediginiz zaman basvurursunuz. Yazida bahsettiklerim yeterince acik, teklifi almis olacaksiniz tum gereken bu. Once isten cikacak miyim gibi parametreler dusunerek lutfen isinizi gereksiz zorlastirmayin.
Almina
11 Ağustos 2017, 16:38Ben ilerde almanyada yaşamak istiyorum. Üniversiteyi orada okumak istiyorum da denilebilir. Liseye geçeceğim ve okuduğum lisenin Almanca bölümde eğitim göreceğim. Avantajı ise uluslararası diploma veriyor ve okulun müdür yardımcısının dediğine göre bu diploma sayesinde rahat bir şekilde Almanya’da üniversite okuyup üstüne herhangi bir firmada çalışıp kendi ayaklarımızın üzerinde durabileceğimizi söyledi. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Burcu
31 Ağustos 2017, 13:17Merhabalar, Almanyaya gelis asamasinda yazinizdan oldukca fazla faydalandik 🙂 Almanyada mavi kart cikarmak icin auslanderbehördeye gittiginizde tekrar resim vs goturmus muydunuz? Zaten Turkiyedeki Alman konsoloslugundan gelen evraklarda resim vs gibi diger evraklarin bulunuyor olmasi lazim.. fakat yine de randevu mailinde resim ve bazi evraklari tekrar istemisler..
Fatma Olcucu
01 Eylül 2017, 08:55Merhaba, hayir goturmemistim. Almanya’daki yeni hayatinizda mutluluklar 🙂
GİZEM
22 Eylül 2017, 11:00Merhabalar,teşekkürler yazı için.Ben diş hekimiyim ve üniversitem o listede var fakat başka şartlar da isteniyor benim mesleğimi yapabilmem için.Eşimin üniversitesinin adı yok listede.Okul adı listede yoksa orada mavi kart başvurusu yapması mümkün değilmi acaba?
Leman
27 Eylül 2017, 21:07Verdiğiniz bilgiler gerçekten hayat kurtarıcı, gereksiz detaylarda boğulmadan ve çok net açıklamışsınız. Çok teşekkürler 🙂
Fatma Olcucu
27 Kasım 2017, 10:22Rica ederim, bilgi herkeste var ama dogru sekilde sunabilmek onemli 🙂 Faydali olduguna sevindim.
İlkay MERCAN
12 Ocak 2018, 22:10Merhaba fatma Hanim.
Acaba turist olarak gelip orada o süre zarfında iş bulursak firmada çalışacağımız dair sözleşme alabilirsek çalışma için izin mavi kart alabilir miyiz yani kısacası turist olarak gelip kalabilirmiyiz
Fatma Olcucu
14 Ocak 2018, 18:26Merhaba, turist vizesinin süresi dolmadan o kadar hızlı iş bulabileceğinizi sanmıyorum ama vizeniz olduğu sürece kalırsınız bence.
İlkin Mustafayev
19 Şubat 2018, 20:45Çok güzel yazı, öncelikle teşekkür ederim. Ben Telekommunilasyon, İletişim mührndisiyim, B1 Almancam var, Rusça da biliyorum. Ama alanımla alanımla ilgili trcrübem yok. İş bulmakta zorlanıyorum. Bavyera eyaletine Diploma denkliği başvurusu yaptım. Onun çıkmasını bekliyorum. Ama açıkcası tecrübesi olmayan birine işverenin 40 bin euro yıllık brüt maaş vermesi biraz uzak ve zor geliyor bana. Napiyim ben, kafayı yiycem artık 😥
Fatih
03 Mart 2018, 15:47Polonya süresiz kartıyla Almanya’da çalışabilirmiym, ben şuan İngiltere deyim / yardımcı olursanız sevınirim
Abdullah Erdem
18 Mart 2018, 19:46Fatma hanım merhaba. blogunuzu bulduğuma çok sevindim 🙂
Ben Almanya’da çalışmak isteyen yeni mezun bir Pratisyen Doktorum.
Yazınızda brüt maaştan bahsetmişsiniz. Bu maaş benim Türkiye’de kazandığım maaş mıdır yoksa Almanya’da çalışırsam elime geçecek olan maaş mıdır?
Bordro konusu ile birlikte bu sorumu cevaplarsanız hayat kurtaracaksınız.
Şimdiden çok teşekkürler.
Fatma Olcucu
20 Mart 2018, 17:42Merhaba, sorunuzu anlamadım. Almanya’da size sunulan iş teklifindeki brüt maaş diye yazdığım yerden bahsediyorsanız yazıda söylediğim gibi Almanya.
ydnglss
06 Nisan 2018, 18:50Merhaba,
Öncelikle çok teşekkürler. Yeşil pasaport sahibiyim. Diş hekimliği approbationum (denkliğim) mevcut. Üniversite doçenti ünvanım var ve Almanya’da bir üniversite ile iş sözleşmesi imzalayacağım. Yeşil pasaportum olduğu halde D tipi vize başvurusu yapmalı mıyım, yoksa çalışacağım şehirde yeşil pasaportla kalabileceğim 90 günlük süre içinde, mavi kart -oturma izni vb işlemlerini gittikten sonra halledebilir miyim?
Tekrar çok teşekkürler
mustafa
09 Haziran 2018, 16:01Yaınız için teşekkürler Fatma Hanım, benim bir sorum olacak eğer bilginiz varsa cevap verirseniz çok memnun olurum. Ben Almanya’ya bu sene yüksek lisans için gelmiştim ancak dil seviyemi c1 seviyesine yetiştiremediğim için önümüzdeki seneyi kaçırıyorum, bu sebeple daha önceden kabul aldığım iş yerinde çalışmak istiyorum, çalışma iznine Almanya’da ausländerbehörde’de başvuru yapabilir miyim yoksa Türkiyeden tekrar mı başvurmam gerekli?
iyi günler
Fatma Olcucu
09 Haziran 2018, 21:37Almanya’da kalmanızı sağlayan bir vizeniz ve çalışma iznine başvurmak için yeterli evraklarınız varsa yaparsınız diye düşünüyorum, şu an Almanya’da olduğunuza göre gidip sormak en iyisi olur sanırım. Bol şans dilerim
Korhan Cemal
17 Haziran 2018, 18:23Fatma Hanım öncelikle zaman ayırarak böyle bilgilendirici bir yazı yazdığınız için teşekkür ederim.
Elektronik mühendisi olarak çalışıyorum ve yakın zamanda Almanya’da kendi alanımda bir şirketten teklif aldım. Benden bir sonraki görüşme için istenen belgeleri araştırmamı istemişlerdi. Bu sayede blogunuza denk geldim. Sanırım doğru yerdeyim.
Sormak istediğim bir soru var. Şu anda pasaportum Ekim 2018’e kadar geçerli durumda. Süre uzatma yapacağım ama sizce kaç yıllık uzatma yapayım? Pasaportun geçerlilik süresi Mavi Kart başvuruları sırasında soruluyor mu?
Teşekkür ederim.
Fatma Olcucu
17 Haziran 2018, 18:30Merhaba, rica ederim. Neden sorulsun ki pasaportu başvururken onlara veriyorsunuz zaten. 10 yıl uzatın gitsin.
Murat
01 Temmuz 2018, 09:06Merhaba yazı için teşekkür ederim öncelikle ben abimin sahibi olduğu bir işyerinden iş teklifi aldım iş sözleşmesini imzaladım iki gün sonra alman baş konsolosluğu da randevum var evreklarım hazır.orada abimin evinde kalıp onun iş yerinde çalışacağım acaba bu onaylanırmı Almanya tarafından
TheCatKati
10 Temmuz 2018, 13:31Merhaba,
Mayıs ayı içerisinde yaptığı mavi kart başvurusuna yanıt alabilen var mı? Hangi tarihte başvurduğunu da belirtirse sevinirim. Teşekkürler
Kenan Akıncı
17 Temmuz 2018, 10:09Fatma Hanım güzel blogunuz ve aydınlatıcı yazılarını için teşekkür ederim.
Benim bir sorum olacak eğer müsaitseniz:
Mavi kart başvuru adımlarında;
“İkamet Yasası’nın 54. maddesine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı” diye bir adım var.
Bu vize başvuru formunun en sonundaki sayfa mı oluyor yoksa benim kendi cümlelerimle bir açıklama yazısı mı yazmam gerekli?
Teşekkür ederim şimdiden.
Fatma Olcucu
17 Temmuz 2018, 15:10Merhaba, rica ederim. Bilmiyorum ben oyle bir sey yapmadim. Gittiginizde sorup orada yapabilir veya sonradan eksik belge tamamlama olarak yazida anlattigim sekilde yapabilirsiniz diye dusunuyorum.
Kenan Akıncı
23 Temmuz 2018, 06:51Anlaşılana göre vize başvuru formunun en sonunda gelen metinmiş. Sadece imza atmak gerekiyor.
Tekrar teşekkür ederim.
Merve
02 Ağustos 2018, 14:13Merhabalar,
Detaylı bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.
12 Haziran’da Ankara elçilikten Blue Card başvurusu yaptım ve hala sonuç bekliyorum. İnternette bulabildiğim kadarıyla Mayıs ve Haziran aylarında yapılan ve uzun süre bekleyen başka başvurular da var.
İşyerim Almanya’daki Yabancılar Dairesi benzeri yerlere ulaşmaya çalıştı fakat bilgi edinemedik.
Birbirimizin durumundan haberdar olabileceğimiz bir forum veya benzer mecralar biliyorsanız lütfen paylaşabilir misiniz?
Süreçle ilgili bilgisi olan veya bu süreçte güncel bilgi alıp-vermek isteyenlerle iletişime geçmeyi çok isterim. Twitter adresim: @HMerveB
Bekleyen herkese kolaylıklar, vizesini alıp işlerine başlayanlara başarılar dilerim.
Merve
Halil İbrahim Kartal
04 Ağustos 2018, 13:16Merhaba Fatma hanım Berlin’de akrabalarım var restaurant işletiyorlar turist vizesiyle gidip orda akrabalarımın yanında işe girsem ve bunu bildirsem orda kalıp devam edebilir miyim acaba
Naci
10 Ağustos 2018, 09:41Meraba ablacım ben lise 3 terkim ve kadap ustasıyım et ve et ürünleri üzerine kalfalık ustalık belgem mevcut 29 yaşında askerliğimi yapmış durumdayım benim blue card başvuru şansım varmı veya ben almanyaya nasıl gidebilir orda çalışabilirim ( birinci derecede herhangi bi yakınım yok almanyada ) yardımcı olursanız sevinirim
yasemin
17 Ağustos 2018, 05:34Merhaba Fatma Hanım,
Blog’unuzu bir süredir takip edip okuyorum, hatta okunmadık bir yazı bırakmadım galiba 🙂 Bu kadar detaylı, açıklayıcı ve anlaşılır yazılar yazdığınız için teşekkürler.
Belki 2018 sonunda bizde oralarda oluruz, umarım tanışırız da 🙂
İyi günler diliyorum.
Fatma Olcucu
17 Ağustos 2018, 08:09Merhaba, cok tesekkur ederim begendiginize sevindim. Bekleriz buralara 🙂
Nermin
28 Ağustos 2018, 06:57Merhaba Fatma Hanım,
Teşekkürler detaylı yazınız için. Oldukça faydalı olmuş 🙂
Benim de bir tane sorum var; 7 yıllık iş tecrübem var özel sektörde ve Berlin’ den bir firmadan iş teklifi aldım. Teklif ettikleri maaş blue card sınırının altında. Üniversite olarak da odtü’de kimya mühendisliği okuyordum ancak okulu bitiremedim. 152 kredilik bölümün 140 kredisini bitirdim.
Şimdi vizeye başvurmak için belgeleri toplamaya çalışıyorum ancak üniversite durumum sebebiyle sizce red alma olasılığım nedir ? diploma yerine transkript vs bir şekilde işe yarar mı sizce? veya 7 yıllık iş tecrübem bir işe yarar mı sizce ?
Biliyorum konunun uzmanı değilsiniz, kendi durumunuzu çok güzel anlatmış ve yardımcı olmuşsunuz ancak yine de sormak istedim size:)
Teşekkürler.
Enes
29 Ağustos 2018, 18:01Merhaba,
Türkiye’de kapitalist düzeni sonuna kadar yaşayan 28 yaşında bir banka çalışanıyım.Gün içerisinde her zaman olduğu gibi insanların problemlerini çözüyordum fakat problemini çözdüğüm kişi Alman bir iş adamıydı ve teşekkür anlamında bir kahve ısmarlamak istedi. 1 saatlik sohbetimiz sonrası bana Almanya’ya gelmem için iş teklifi yaptı ve işlerimi İngilizce yürütebileceğimi söyledi.
Hiç Almancam olmadan resmi evraklarda sıkıntı yaşar mıyım? daha doğrusu oralarda yaşayabilir miyim? 🙂
Fatma Olcucu
09 Eylül 2018, 19:24Sıkıntı yaşarsınız ama Almanya’da da yaşarsınız. Zamanla emek verince (Almanca öğrenmek gibi) sıkıntılarınız çözülür.
Naci
31 Ağustos 2018, 20:20İyi günler ablacım yukarıda bi yorumum var cevap verirseniz sevirim ek olarak da uzun süredir sigortalı işte çalışıyorum ve banka hesaplarım hareketli bunlarında etken olacağını duydum belirtmek istedim
Berk
23 Eylül 2018, 08:37Merhabalar, oraya iş aramak için ulusal veya schengen vizesiyle gitmeyi düşünüyorum. orada bir şirketten iş sözleşmesi aldığımda çalışma izni için başvurabilirim değil mi? doğru mu anladım? Teşekkürler 🙂
nil
12 Ekim 2018, 08:25merhabalar,
yazınız için teşekkürler güzel bir yazı olmuş.
Ben ulusal vize başvurusunda bulundum fakat iş sözleşmemde maaş düşüklüğü nedeni ile mavi kart alamadım. Mühendis olarak gidiyorum. Nasıl bir zararı var acaba bana? mavi kart almazsam sonuçları ne olu?
Ali
18 Kasım 2018, 22:18Merhaba ablacığım
Bütün yazışmalarınızı okudum gerçekten fikir açıcı teşekkür ediyorum
Ben 2 yıldır Polonya da çalışıyorum 1 yıllık vizem vardı ve 2 yıllık oturum aldım Ama burada kalmak istemiyorum Almanya’da çalışmak vize ve oturum almak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim arkadaşım firma kürüyor yeni bana faydası olur mu cevabınız için şimdiden teşekkürler
Tuğçe
10 Mart 2019, 20:23Merhaba ben makina mühendisliği bölümünden mezunum Almanya’da farklı bir iş teklifi garsonluk v.s alırsam çalışamazmıyım acaba bilgilendirebilirmisiniz?
Ferhat demir
02 Mayıs 2019, 12:47Merhaba ben asciyim almanya da calismak istiyom nasil giderim belgem var
Melek
25 Mayıs 2019, 10:18Slm abla bana yardımcı olabilir misiniz cok zor dayım nasıl almanya ya gide bilirim guzelik uzmanıyım tek yaşıyom
ŞAFAK
22 Temmuz 2019, 14:45Abla merhaba 17 yaşındayım almanyada 3 ay çalışmak istiyorum öğrenciyim ilgi alanım tam yok sence çalışabilir miyim?
Fatma Olcucu
24 Temmuz 2019, 13:54Sen Almanya’da yetkili biri olsan kendine iş verir miydin? Evetse olabilir, hayırsa önce kendini biraz geliştir.
Ahmet
30 Temmuz 2019, 08:27Fatma Hanım merhaba,
İş görüşmesinin son aşaması olan yüzyüze görüşme için firma tarafından Almanyaya davet edildim. Bu durumdan sizce hangi vize türüyle başvurmam gerekli. Net bir cevap bulamıyorum bu durum için ama genel olarak turistik vize başvurmam gerektiğini anlıyorum. Ama tabiki şirketin maille gönderdiği davetiye mektubunu da teslim ederek.
Fatma Olcucu
31 Temmuz 2019, 11:05Merhaba, davetiye mektubu olan kişi ticari vizeye başvurabilir, yazılarımda bu bilgi var. Turistik de olur ama ticari vize daha çabuk sonuçlanıyor ve daha uzun çıkabiliyor diye biliyorum.
behçet altay
06 Ağustos 2019, 08:36merhaba
Ben sözde bir danışmalık şirketine Almanya’da işçi olarak çalışmak için başvuruda bulundum.İstedikleri evrakları teslim ettim.Daha sonra çalışma izni onaylandı oturum bekliyor diye bir süre daha oyaladılar.Şimdide 3 aylık banka haraketi ve blokeli hesaba 1580€ yatırmam isteniyor.Daha sonra davetiye gelecekmiş.Yabancılar şubesinde araştırılıyormuş.
demek istediğim sürecin böyle yürümesi mümkünmü.Almanya’ya gitmeden firma sahibi benim adıma çalışma ve oturum alabilirmi.
Fatma Olcucu
07 Ağustos 2019, 08:11Merhaba, sanmiyorum dolandiricilik gibi duruyor. Iyice arastirip emin olmadan kimseye para gondermezseniz iyi edersiniz.
Savaş
13 Ağustos 2019, 13:15Fatma Hanım merhaba,
Almanya da çalışacagım şirkette dil zorunluluğu yoksa Türkiye de A1 almadan mavi kart ile gidebiliyormuyum..
Bir diğeri yazınız da Lisans ve yüksek lisans diye belirtmişsiniz, ben lise mezunuyum ama işle alakalı ustalık belgelerim var bir problem olur mu acaba.. Teşekkürler..
Fatma Olcucu
20 Ağustos 2019, 08:14Merhaba, Mavi Kart icin dil belgesi aranmiyor.
Mustafa
15 Ağustos 2019, 19:16merhaba ben inşaat dekorasyon işleriyle uğraşan biriyim Almanyaya gitmek için nasıl bir yol izlemeliyim. göndermek için aracı kişi 💲💰20 istiyorlar sizce nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler.
Mehmet&Melisa
30 Ağustos 2019, 03:42Almanydaki teyzem oraya gelmemizi istedi.Ben üniversite mezunuyum listeden baktım denklik var, eşimde hemşire ama lise denklik varmı bilmiyoruz. basvurudan itibaren gidiş ne kadar sürer maximum ve bu süreçte masraf ne kadar olur. Yazınız için teşekkürler çogu resmi siteden cok daha faydalı
Fatma Olcucu
30 Ağustos 2019, 08:23Universitesi denk olan herkes gidiyor gibi bir durum yok yalniz, yaziyi tekrar okuyun isterseniz.
yunus doğru
12 Eylül 2019, 08:53uzun yol şoförlügü yapmış e sınıfı ehliyetim var .. Almanyada iş bulabilmek için hangi yolları izlemeliyim hangi şirketlere öncelikle bakmalıyım almanca bilme şartı var mı? kendimi ifade edecek kadar bilmekteyim. yardımda bulanacagnızı düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim..
emre
09 Ekim 2019, 06:57Merhabalar,
emeginiz icin öncelikle tesekkürleri sunarim.
33 ayi dolduran evraklari tam olan herkese oturum veriyorlar mi?
sigorta vs hersey tamam ve A1 TELC den.
Fatma Olcucu
12 Ekim 2019, 08:19Merhaba, bildiğim kadarıyla evet.
Batuhan Arslan
08 Kasım 2019, 18:46Merhaba emeğiniz için çok teşekkür ederim öncelikle.
Benim size şöyle bir sorum olacak Almanya da uzun yıllardır iş yapmakta olan bir firma benimle sözleşme yapacak. Ben şuan aktif üniversite öğrencisiyim fakat kaydığımı donduracağım MYK belgem mevcut uluslar arası geçerliliği olan ve Almanya nın işçi açığı sırasında önemli bir sırada şirket sözleşme ve davetiyesiyle ayrıca benim MYK belgem ile gelmem mümkün mü ?(Daha önce 3 kez schengen vizesi ile turisttik amaçla Almanya,Hollanda,Fransa gibi ülkelerde bulundum.)
TEŞEKKÜRLER.
Mücahit UCKUN
15 Haziran 2020, 12:49Merhaba,
anabin sitesinde lisans ve yüksek lisans yaptığım üniversiteler H+ olarak görünüyor fakat denk olan bölümler arasında Makine Müh yada Otomotiv Öğrt. yok nasıl bir yol izlemeliyim? teşekkürler
Fatma Ölçücü
15 Haziran 2020, 21:12Merhaba, neden buna takıldınız peki? Almanya’daki bir şirketten iş teklifi almanızın işlemlere başlamak için yeterli olacağı yazıda net bir şekilde belli. Sonrasını konsoloslukta sorarsınız zaten.
Tarık canpolat
10 Eylül 2020, 18:33Öncelikle saygı ve sevgilerimi iletiyorum sizlere.bir kaç sorum olacaktı yardımcı olursanız çok sevinirim.çevre mühendisi olarak bir firmada çalışmaktayım. Benim abilerim ve ailemin çoğu kısmı almanya’ da yaşamaktadırlar.bende oraya yerleşmeyi düşünüyorum ve mesleğimi orada yapmak istiyorum.ancak bunun için nasıl bir yol izlemem lazım? Kaç aydır uğraşıyorum ancak bir yol bulamıyorum.daha doğrusu orada bir firmadan teklif alamadığım için gidemiyorum.oraya yerleşmem de fikirlerinize ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Bilal sert
19 Eylül 2020, 09:21Yazınızı okudum ve teşekkür etmek istedim minnettarim
Fatma Ölçücü
19 Eylül 2020, 16:56Rica ederim, Almanya’da bol şans diliyorum.
Murat Yılmaz
29 Eylül 2020, 12:52Merhabalar,
Öncelikle vermiş olduğunuz aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler. Şuan ulusal vize randevusunu aldım ve evraklarımı hazırlıyorum. Benim size evraklarla alakalı sorularım olacak.
1. sorum: Almanya’da anlaştığım firma iş sözleşmesini bana imzalı kaşeli e-mail ile pdf olarak gönderdi. Ben bu belgeyi çıktı alıp, çalışan bölümünü imzalasam kabul ederlermi? Yoksa illa şirketin sözleşmeyi ıslak imzalı olarak posta ile bana göndermesimi gerekli? (Ayrıca iş sözleşmesi süresiz ve yıllık brüt ücret yazmıyor, brüt saat ücreti ve haftalık 40 saat çalışma saati olduğu yazıyor,bir sıkıntı olurmu?)
2.sorum: Evlilik cüzdanı, İkametgah belgesi , Vukuatlı nüfus kayıt örneği, SGK hizmet dökümü belgelerini Almanca’ya tercüme ettirmek zorunlumu?
3.sorum: CV’ nin Almanca olması zorunlumu , İngilizce olsa kabul ederlermi?
4.sorum: Evrakların Almanca yeminli tercümandan çevirilerinin yapılıp,tercüme bürosu tarafından imzalanıp kaşelenmesi yeterlimidir? Yoksa noter onayı yaptırmakta gerekiyormu?
Eğer sorularıma cevap verebilirseniz çok memnun olacağım. Zaman ayırdığınız için teşekkür eder, iyi günler dilerim.
Murat Yılmaz
29 Eylül 2020, 13:01Son olarak iş sözleşmesinde işe başlama tarihi 02.Kasım.2020 olarak yazıyor. Vize bu tarihten sonra çıkarsa bir sorun olurmu? Vizenin bu tarihten öncemi çıkması gerekir yoksa işe başlama tarihini daha ileri bir tarihemi almak gerekir?
Teşekkürler…
arzu aydemir
02 Aralık 2020, 20:15merhaba Fatma hanım, bugün keşfettim blogunuzu. çok faydalı bilgiler vermişsiniz emeğinize sağlık. ben de size mavi kartla alakalı bişey soracağım. eşim aldı mavi kart 2 ay oldu. oturum için bulunduğumuz belediyeye başvuru da yapıldı. 4-12 hafta arasında gelir dendi. araştırıp bulamadığım konu şu, 21 veya 33 ayın sonunda süresizi aldktan sonra işten ayrılırsa mavi kart şartlarını sağlamayan başka bir işe girse oturum hakkı elimizden alınır mı?bilginiz var mı bu konuda? umarım cevap verirsiniz. sevgiler.
Fatma Ölçücü
03 Aralık 2020, 18:08Merhaba, sanmıyorum çünkü süresiz oturuma geçince Almanya vizeniz işinizden bağımsız hale geliyor. O yüzden bence sorun olmamalı, ama yetkili makamlardan bilgi almanız en doğrusu olur. Yani benimki sadece kendi fikrim.
hakan
08 Ocak 2021, 22:39merhaba,
Aralık ayında mavi karta başvurup, başvurusu sonuçlanan var mı acaba? Benim bir ay geçti ve henüz hiç bir bilgilendirme yapmadılar.
Buse
18 Şubat 2021, 16:35Merhaba. Dün itibariyle bluecard imiza kavuştuk🙏 bilginiz varmıdır bilmiyorum ancak gene de şansımı denemek istiyorum. Mayıs sonuna kadar vizemiz var 3 aylık olduğu için. Ancak eşimin Almanya’daki isyeri bir süre daha Türkiye de kalmasını ve buradaki işlerini halletmesini daha mantıklı olacağını söyledi izim için sıkıntı değil temmuz gibi gideceğiz muhtemelen. O zaman bizim bluecartimiz iptal olacak ve tekrar başvuru yapacağız sanırım. Bir sıkıntı olur mu o konuda merak ediyorum ve bu cevabı bir türlü bulamıyorum. Yoksa vize bitmeden gidip ev tutup vizemiz uzatmamiz mi gerekli mutlaka. Bunu sadece eşim yapabiliyorum mu yoksa çocuk dahil hepimizin mi gitmesi gerekli. geçici bir otelde kalıp geri dönebilir çünkü.sorular sorular 🤦♀️ çok teşekkür ederim şimdiden. Belki bu durumda olan çevrenizde arkadaşlarınız vardır
Nur
19 Mayıs 2021, 04:13Merhaba yazınız cidden çok açıklayıcı ama benim hala anlayamadığım kısımlar var. Size sormak istiyorum çünkü internetten yeterli bilgi bulamadım. Şuan 19 yaşındayım ve gıda teknolojisi okuyorum. Okulum bittiğinde gıda Teknikeri olacağım. O dönemde de çalışmak için Almanya’ya gitmeyi düşünüyorum. Orada akrabam var ama iş bulmak, çalışma ve oturma izini, vize derken benim aklım karman çorman oldu. Okuduğum şeyler daha çok kafamı karıştırdı. Liseden aldığım almanca derslerim var ama yeterli olur mu bilmiyorum. Sizin bilginizce alanım için iş olanakları orada açık mı? Oraya gitmek için ne kadar bir bütçe olması gerek ?. Cevap verir iseniz çok sevinirim 🙂
halit yoldas
21 Haziran 2023, 09:39merhaba ben 2 senedir blue kart sahibiyim bu sene esim için aile birlesimine basvurduk sormak istediğim acaba esimede oturum mavi kart olarakmı cıkıcak yoksa normal oturummu tesekkırler