Almanya’da market fiyatları 2020 versiyonuna geçmeden önce bir iki sene önce yazdığım Almanya vs. Türkiye: Market Fiyatları yazısından kısaca bahsetmek isterim. Geçen iki yıl içerisinde bu yazım 100 binden fazla kez okundu 🙂 Bu kadar çok okununca yazı hakkında pek çok olumlu yorum geldiği gibi birçok eleştiri de geldi. Eleştiriler çoğunlukla “Nasıl olur da TL ile Euro’yu karşılaştırırsınız, buradaki maaşımla bu kadar birim alırım orada şu kadar birim” şeklinde oluyordu, yazının amacının o olmadığını anlatmayı bir süre denesem de sonra bıraktım, amacı çoğunluğun anlaması yeterli oldu. Çünkü Almanya’da asgari ücret ve birim karşılaştırması ile mutfak harcamalarının Almanya’da asgari ücretin ne kadarına denk geldiği ayrı bir konuydu ve Almanya vs. Türkiye: Alım Gücü yazımda ayrıca anlatılmıştı.
Bir önceki Almanya market fiyatları yazıma gelen onlarca yorum, çıkan tartışmalar ve aradan geçen iki yıl sonunda market fiyatlarının, asgari ücretin ve bunların oluşturduğu alım gücünün iki senede nasıl değiştiğini tekrar tespit edip paylaşmak istedim. Sonuçları ben oldukça şaşırtıcı buldum, bakalım siz neler düşüneceksiniz.
Her zamanki gibi yazının amacı herhangi siyasi bir çıkarım yapmak ya da mesaj vermek değildir, hele hele memleketimizi kötülemek hiç değildir. Tek amaç rakamlar üzerinden yorumsuz şekilde kıyaslama yapmaktır.
Almanya’da Market Fiyatları 2020
Öyleyse 2020 güncel Almanya vs. Türkiye market fiyatları ve iki yılda fiyatların nasıl değiştiği ile enflasyon karşılaştırması nasılmış görelim. Elbette aklınıza gelebilecek her türlü ürünü listelemem mümkün değil, o yüzden marketten bizim sık aldığımız ürünleri belli başlı kategoriler altında toplayarak anlattım. Alkol ve sigara fiyatları ise Almanya ile Türkiye arasında son derece şaşırtıcı bir karşılaştırma sunduklarından bahsetmesem olmazdı, onu da yazının ilerleyen kısımlarında bulacaksınız.
Yiyip içmeyi hepimiz çok seviyoruz, peki sağlıklı ve fit kalmak için yediklerimize dikkat ediyor muyuz? 🥑🥦
Fit çikolatalardan kinoaya, Türkiye’deki sağlıklı yeme içme alternatiflerinden oluşturduğum listeyi inceleyip sipariş vermek için tıklayın:https://t.co/Tqbbl07WUn— Hayat ve Seyahat (@hayatveseyahat) November 23, 2020
Almanya’da Market Fiyatları 2020: Almanya’da Meyve Sebze Fiyatları
Karşılaştırmamıza ana haber bültenlerinde kendinden sıkça söz ettiren ‘zam şampiyonları’ meyve ve sebze fiyatları ile başlayalım. Almanya’da en çok fiyatı artan ürün biber (dolmalık) iken patates fiyatında %71 ve portakalda ise %18 oranında gerileme olmuş. Türkiye’de ise tam tersine patates %375 portakal ise %160 zamlanmış. Yine çok habere konu olan soğan fiyatı ise Türkiye’de %133 oranında artarken Almanya’da yalnızca %8 artmış.
Almanya’da Market Fiyatları 2020: Almanya’da Et Fiyatları
Sırada et fiyatları var. Almanya’da kıymanın kilosu 5.99 Euro, kuşbaşının kilosu ise 8 Euro olarak aradan geçen iki seneye rağmen sabit kalmış. Türkiye’de ise kıymanın kilosu %24 ve kuşbaşının kilosu %28 oranında artmış. Almanya’da dana eti fiyatlarından daha ucuza domuz eti de bulunuyor ve domuz etine göre nispeten ‘lüks’ olan dana etinin fiyatları o yüzden yüksek bile sayılabilir. Ama Türkiye’de genel anlamda domuz tüketilmediği için kırmızı et karşılaştırmasını aynı et türü olması için dana eti üzerinden yaptım.
Almanya’da Market Fiyatları 2020: Almanya’da Süt Ürünleri ve Yumurta Fiyatları
Sırada süt, tereyağı, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri var, hatta süt ürünü olmasa da yumurta bile ekledim. Almanya’da süt ürünleri fiyatları aradan geçen iki yılda ciddi anlamda gerilemiş. Türkiye ise yoğurt severleri üzmeyerek fiyatı biraz düşürmüş ama geri kalan tüm ürünlere zam gelmiş. Yumurta fiyatı ikiye katlanarak bu kategorideki zam şampiyonu olurken kaşar peyniri ve tereyağı fiyatı da çok yükselmiş.
Bizim gibi hafta sonu kahvaltı keyfine düşkünseniz bu kahvaltılıklara bir göz atın derim: https://t.co/9afSB55M8i
— Hayat ve Seyahat (@hayatveseyahat) November 14, 2020
Almanya’da Market Fiyatları 2020: Almanya’da Ekmek, Yağ ve Salça Fiyatları
Yemek pişirilen her evde mutlaka olması gereken ürünler yağ ve salçada da durum benzer. Burada bir parantez açmak lazım. Bizim kullandığımız salça bir Türk markası ve Türk marketinden alıyoruz. Yani ürün Türkiye’den geliyor ve Türkiye’deki fiyat değişikliklerinden etkileniyor. Fakat aynı salça Türkiye’de iki sene içinde %90 zam görürken Almanya’daki fiyatı %6 artmış. Kur artışından dolayı üreticiler ürünü Almanya’ya ihraç ederken zaten kazandıkları için ihraç fiyatlarına (yani Euro fiyatlara) Türkiye ile aynı oranda zam yapmıyorlar.
Zeytinyağı ve ekmek ise 2 senedir Alman marketinden aldığımız birebir aynı marka ürünler. Biz hiç kullanmadığımız için bu listede bulunmayan 1 litre ayçiçek yağı da iki senedir Almanya’da 0.99 Euro.
Almanya’da Market Fiyatları 2020: Almanya’da Alkol Fiyatları
Karşılaştırmalara çok konu olan ve Türkiye’de yılda en az iki kere fiyatları yükselen alkol fiyatlarına bir göz atalım şimdi de:
İki yıl geçmesine rağmen Almanya’da alkol fiyatlarında herhangi bir artış olmamış, buna karşılık Türkiye’de yılda iki kereden (Ocak ve Haziran aylarında alkollü içecek ve sigarada vergi düzenlemesi yapılır) toplam 4 kere zam alan alkollü içecek fiyatları yükselmeye devam etmiş. Bira zam şampiyonu olmuş ve iki senede %60 zam yemiş. Türkiye’de üretilen ve Almanya’ya ithal edilen rakı ise Türkiye’de %53 zam görürken Almanya’da rakı fiyatı 2 senedir 15.99 Euro olarak kalmış.
Almanya’da Ortalama Sepet Fiyatı
Belli başlı ürünlerin tek tek fiyatlarına baktık, şimdi de hayali bir alışveriş sepeti yaratalım ve sepet toplamlarını karşılaştıralım. Bunu çok basit bir hesap ile gerçekleştirip yukarıda listelenen her bir üründen bir birim (adet/kg/lt) alarak toplamına bakacağız. Tabii ki gerçekte bir ailenin mutfak alışverişinde bu ürünlerin miktarı birer birim olmayacak ve kendi içlerinde farklılık gösterecektir. Kimisi hiç alkol almayacak, kimisi daha sebze ağırlıklı beslenecektir gibi. Bu sebeple sepet ortalamaları her aileye göre değişecektir, sizler kendi sepetlerinizi oluşturup kendi alışverişlerinizi karşılaştırabilir ve sizin için daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu gösterim sadece fikir vermesi açısından basit bir mantıkla yapılmıştır.
Bir birimlik ürünlerden oluşan sepetimizin toplamları şu şekilde olacaktır:
Almanya’daki ortalama sepet fiyatı %6 geri gelirken Türkiye’de bu oran %35 artış şeklinde karşımıza çıkıyor.
Bu bilgilere ek olarak Almanya’da 50 Euro ile yaptığımız market alışverişinde neler aldığımızı ve bu aldıklarımızın Migros ve Bim’deki fiyatlarını öğrenmek için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.
Sepet ortalamalarının değişmesindeki en temel etken ise iki ülke arasındaki enflasyon farklarıdır. Gelin son üç senede gerçekleşen enflasyon oranlarına bakalım:
Almanya’da Enflasyon vs Türkiye’de Enflasyon
Almanya ile Türkiye’deki enflasyon oranlarını karşılaştırdığımızda büyük bir fark çıkıyor. Türkiye’de açıklanan 2020 Mart ayı enflasyonu %11.86 iken Almanya’da enflasyon aynı tarih için %1.40 olarak gerçekleşmiş. Son üç senedir Almanya’da %2’nin altında seyreden enflasyon oranı Türkiye’de ise maalesef çift haneli seviyelerde seyrine devam etmiş.
Son iki senede kurlar nasıl değişmiş derseniz; 2018 ortalama kuru 5.66 iken, Mart ayı itibarıyla 2020 yılının ilk üç aylık ortalama Euro kuru 6.70 TL. Market yazısını yayınladığım tarihteki (Şubat 2018) kur 4.65 TL iken bugün ise (Nisan 2020) 1 Euro kaç TL güncel cevabı 7.20 TL.
Almanya’da Asgari Ücret vs Türkiye’de Asgari Ücret
Son olarak Almanya’da asgari ücret ile Türkiye’dekinin karşılaştırmasını yapalım ve az önce söylediğim ortalama kurlara bakarak Euro olarak iki senede yüzde kaç gelir artışı olmuş onu görelim.
Son iki senede Almanya’da asgari ücrete %6 zam yapılırken Türkiye’de %45 oranında artış yapılmış. Yapılan bu %45’lik artışın %31’i yükselen kur sebebiyle erimiş ve asgari ücretle alınabilecek Euro miktarı %45 değil %14 artmış.
Yukarıda oluşturduğumuz birer birimlik sepette Almanya’da fiyatların azaldığını görmüştük, dolayısıyla Almanya’da asgari ücretin %6 oranında artmış olması az gibi görünse de en azından bizim karşılaştırdığımız yeme içme fiyatları açısından alım gücünü kötü etkileyecek gibi durmuyor. Türkiye’deki TL bazındaki %45 ve artan kurların aslında arttırmadığı alım gücünü düştüğümüzde geriye kalan %14 ise bahsettiğimiz ürünlerde gördüğümüz ve bahsetmediğimiz diğer ürünlerde de genel anlamda geçerli olan hayat pahalılığını karışılamaya yeter mi yetmez mi artık yorumlamak size kalmış.
Almanya’da asgari ücret hakkında her şeyi anlattığımız videomuzu da izleyebilirsiniz.
Bir de bonus olarak sigara fiyatlarına bakalım:
Almanya’da Sigara Fiyatları vs. Türkiye’de Sigara Fiyatları
Almanya’da sigara fiyatları ile ilgili ilginç bir uygulama bulunuyor ve tüm ürünler markalarına bakılmaksızın aynı fiyattan satılıyor. Almanya’daki sigara fiyatlarına 2018’e göre %5 zam yapılmış ve 2020 itibarıyla 6.70 Euro’dan satılıyor. Türkiye’de ise her marka farklı fiyattan satılıyor ve 2018’e göre %15 ile %40 arasında fiyatları artmış.
Neyse ki biz içmiyoruz, size de bırakmanızı tavsiye ediyoruz 🙂
Almanya’da Market Fiyatları 2020, Asgari Ücret ve Enflasyon yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, Almanya hakkında bilgiler ve Almanya’da yaşam ile ilgili yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Ender
15 Nisan 2020, 10:13Emeğinize ve ellerinize sağlık 👍🏻
MUSTAFA KILIÇ
20 Nisan 2020, 00:062020 yılı net asgari ücret 2,324 TL. Siz brüt aylık ücreti yazmışsınız.
Fatma Ölçücü
20 Nisan 2020, 13:13Brüt maaştan nete geçerken yapılan kesintiler kişinin medeni durumu, çocuk sayısı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Herkes için geçerli tek bir net ücret olmadığı için de net ücret üzerinden kıyas yapılmaz. Hem Almanya hem Türkiye’deki brüt asgari ücret tutarlarını yazdım, dolayısıyla hesap doğru.
Arzu
28 Nisan 2020, 11:50Merhaba Fatma Hanım; önümüzdeki 2 yıl içinde Almaya’ya taşınmayı düşünen bir aile olarak yazınızı çok faydalı bulduk.Çok teşekkür ederiz ilginiz için,yeme içme fiyatlarının yanı sıra kira,elektrik,doğalgaz,su,internet faturaları gibi temel harcama kalemlerinin olduğu bir listede yayınlarsanız çok seviniriz.Sevgiyle kalın.
Fatma Ölçücü
28 Nisan 2020, 12:40Merhaba, rica ederim begendiginize sevindim menüden Yurt disinda yasamak basligi altindaki tum yazilari incelemenizi oneririm. Dediginiz gibi bir liste simdilik yok, fikir edinmek icin soyle yapabilirsiniz. Ev bulmak ile ilgili bir yazim vardi orada bu fatura islerinin Almanya’da nasil oldugunu anlatmistim. Kiralik ev sitelerinden bazilarinin linkleri de var, tasinacaginiz sehre gore kiralara bakabilirsiniz, sehir bazinda ve nasil bir ev aradiginiza gore cok degisir cunku. Yazi su: https://hayatveseyahat.com/yurt-disinda-ev-bulmak/ Sevgiler, bol sanslar