Kültürel keşif yapmak isteyenlere ek olarak hamam ve kaplıca gezisi, gece hayatı gibi pek çok konuda ziyaretçilerine sayısız seçenekler sunan Budapeşte, Orta Avrupa turu yapan Türk gezginlerin çoğunun ‘en çok sevdikleri şehir’ olarak gönülleri çoktan fethetmiş durumda. O yüzden Budapeşte gezi rehberi yazısında Macaristan’ın güzel başkentini tanımanızı ve gezmenizi kolaylaştıracak Budapeşte hakkında bilgiler verip vize, alışveriş, ulaşım, Budapeşte gezisi için en güzel mevsim/zaman gibi konuları detaylandıracağım.
Budapeşte Hakkında Bilgiler
Budapeşte nerede diye baktığımızda Macaristan’ın kalbinde biraz kuzeyine doğru bir noktada bulunduğunu görüyoruz. Macaristan’ın kuzey komşusu olan ülke Slovakya bu arada.
Budapeşte nüfusu 1.7 milyon civarında. Macaristan’ın toplam nüfusu ise 10 milyona yakın.
Budapeşte’de saat kaç sorusunun cevabı Avrupa’nın genel saatiyle aynı olduğu için Türkiye’den 1 saat geride (Türkiye yaz saati uygulamasında kaldığı sürece kışın saat farkı ikiye çıkıyor. Macaristan’ın uluslararası telefon kodu 0036.
Budapeşte’nin içinden geçen nehrin ismi Tuna Nehri. İngilizcesi Danube. Viyana’ya gittiyseniz Almancası Donau olduğu için öyle de duymuş olabilirsiniz hepsi aynı nehir.
Budapeşte Vizesi
Macaristan’a Türk vatandaşları Schengen vizesi ile giriş yapabiliyor (normal pasaport sahipleri için). Yeşil pasaport vizeden muaf. Yani Macaristan turistik vizesi, vize evrakları ve ücreti için Schengen vizesi koşullarını incelemelisiniz.
Budapeşte’ye Nasıl Gidilir? Budapeşte Uçak Bileti
İstanbul’dan Budapeşte’ye Türk Hava Yolları ve Pegasus’un direkt uçuşları bulunuyor. 1300 km kadar olan İstanbul Budapeşte arası mesafe uçakla 2 saate yakın sürüyor. Otobüs veya tren gibi seçenekleri düşünürseniz yolculuk süresi 24 saati bulabilir.
Budapeşte uçak bileti fiyatları genelde 100 – 200 Euro aralığında değişiyor. Havayollarının kampanyalı dönemlerini takip ederek daha ucuz uçak bileti bulunabilir elbet.
Pek çok kişi gibi Viyana-Prag-Budapeşte şeklinde bir Orta Avrupa gezisi yapıyorsanız Budapeşte’yi Viyana’yla arka arkaya planlamanız gerekiyor (Kuzeyden güneye doğru: Prag-Viyana-Budapeşte). Budapeşte’den Viyana’ya nasıl gidilir için en ucuz yöntem genelde otobüs bileti almak (yani FlixBus kullanmak) oluyor. Budapeşte Viyana arası 250 km civarı ve otobüsle yolculuk 4 saat kadar sürüyor.
Slovakya’nın başkenti Bratislava ise Budapeşte’ye Viyana’dan biraz daha yakın, mesafe 200 km. Bir şekilde Bratislava’ya varırsanız yine otobüsle geçersiniz. Tabii ki tüm seçenekler için tren de geçerli, belki ucuz dönemine denk gelirsiniz diye tren bileti fiyatlarına da bakarsınız.
Daha çılgın planlar yapıp Budapeşte’den otobüs ve trenle sınırlı kalmayıp Avrupa’nın dört bir yanına uçuşlar da gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü Avrupa arası ucuz uçak bileti kovalayan herkesin ilk tercihi olan Ryan Air’in yanı sıra aynı kategorideki Macar havayolu Wizz Air’in de Budapeşte’den 50 Euro’dan ucuz fiyatlara harika şehirlere uçuşları bulunuyor. Yani Türkiye’den normalde pahalı uçuşların olduğu şehirleri güzel bir planlamayla Budapeşte’nin arkasına bağlayıp gezi maliyetinizi düşürmeniz mümkün. Wizz Air 2016 yılına kadar İstanbul’dan Budapeşte’ye uçuyordu ve ben de bir gezimde kullanmıştım, fakat sonra ne yazık ki Türkiye’den çıktılar.
Budapeşte’ye Ne Zaman Gidilir?
Budapeşte hava durumuna baktığımızda kış aylarının soğuk ve yaz aylarının ılıman sıcak olduğunu söyleyebiliriz, pek çoğumuzun sert bulup haz etmediği klasik Avrupa iklimi yani. O yüzden Budapeşte soğuk mu derseniz bence evet. Budapeşte’ye Ocak, Temmuz ve Kasım aylarında gitmiş biri olarak söyleyebilirim ki cafe restoranların canlılığı sebebiyle kesinlikle yazın çok çok daha keyifli bir şehir. O yüzden imkanınız varsa yazın gitmenizi tavsiye ederim.
Macaristan’ın ulusal bayramı olan 20 Ağustos’a denk gelecek kadar şanslıysanız Tuna Nehri’nin üzerinde parıldayan şahane havai fişek gösterisine şahitlik edebilirsiniz. Eylül ayının ilk yarısında da şarap festivali yapılıyormuş, gideceğiniz yılki tam tarihleri için Budapest wine festival 2021 gibi kelimelerle aratabilirsiniz.
Kışın ise Christmas döneminde, yani Kasım sonundan 24 Aralık’a kadar olan dönemde giderseniz Budapeşte Noel marketlerini gezebilirsiniz. BUDAPEŞTE GEZİLECEK YERLER yazımda en güzel iki tanesinin nerede kurulduğunu ve nasıl gidebileceğinizi anlattım. Elbette kat kat en sıcak tutan kıyafetlerinizi giymeyi unutmayın.
Budapeşte’de Ne Kadar Kalınır? Nerede Kalınır?
Budapeşte’nin görülecek yerlerini 3 günde bitirebileceğinizi düşünüyorum. Daha fazla vakit ayırabilirseniz meşhur Budapeşte termal hamamları ve kaplıcalarında keyif yapıp cafe restoranlar ve gece hayatını deneyimlemek için de zamanınız olur. 3 günden daha fazla vakit ayıramazsanız gezilecek yerlerden daha çok beğendiklerinizi seçerek yalnızca onlara gitmeniz şeklinde bir eleme yapmanız gerekecektir.
Budapeşte’de nerede kalınmalı sorusunun cevabının ben de pek çok kişi gibi daha canlı olan Peste tarafı olduğunu düşünüyorum. Buda tarafı daha tarihi olan taraf ve tepeye kurulduğu için biraz yokuşlu. Peste tarafındaki otelleri, fiyatlarını ve misafir değerlendirmelerini görüp booking.com üzerinden rezervasyon yapmak için tıklayın.
Budapeşte Para Birimi
İlk başta “kesin Euro kullanılıyordur” diye düşündürse de Macaristan para birimi Forint. Biraz ‘değersiz’ bir para birimi olduğundan alışverişlerinizde büyük rakamlar geçiyor ve hesap yapması zor olabiliyor. HUF diye yazılıyor yani HUngarian Forint. Bazen HUF yerine Ft olarak da görebilirsiniz.
Temmuz 2020 itibarıyla 1 TRY = 45 HUF ve 1 EUR = 350 HUF civarı yapıyor. Budapeşte’ye dilerseniz Türk lirasıyla gidebilirsiniz ve paranızı çevirecek döviz bürosu mutlaka bulursunuz, ama Euro ile gitme imkanınız varsa biraz daha kolay olacaktır tabii ki. 1 TL kaç Forint güncel kurunu öğrenmek için tıklayın.
Klasik bir kural olarak havaalanı döviz bürolarının kurları kötü olduğundan paranızın tamamını havaalanında bozdurmayın. Yalnızca şehir merkezine gidene kadar ihtiyacınız olan parayı bozdurmanız daha avantajlı olur. Otobüsle şehir merkezine gidecekseniz otobüs biletini bilet makinesinden kredi kartıyla da alabileceğiniz için havaalanında hiç para bozdurmasanız bile olur. Yine de ne olur ne olmaz diye ben 10 Euro filan bozdurmayı tercih ediyorum havaalanlarında hep (belki otobüs bileti için kredi kartı geçmez, veya su almam gerekir gibi sebeplerle).
Budapeşte Gezisi Ne Kadar Tutar? Budapeşte Ucuz Mu?
Budapeşte’nin Euro yerine kendi para birimini kullanıyor olmasının en büyük avantajı bu para biriminin o kadar da güçlü olmaması, yani Macaristan’ın en ucuz Avrupa ülkeleri arasında yer alması. Böyle derken tabii ki merkez Avrupa’yı kastediyorum, yani Balkanlar ve Ukrayna civarı belki daha ucuzdur ama konumuz şu an için oralar değil 🙂
Budapeşte’de otel fiyatları uygun, 4 yıldızlı oteller için çift kişilik odada gecelik 60 – 70 Euro’ya seçenekler bulunabilir. Budapeşte’nin popüler bir şehir olduğunu düşününce fiyat performans olarak iyi oteller erken dolacağı için otel konusunu son dakikaya bırakmamanız iyi olur. Budapeşte otelleri booking.com sayfasından otel rezervasyonunuzu yapmak için tıklayın.
Budapeşte’de fiyatlar nasıl diye baktığımızda yeme içme için çok uygun alternatifler bulunabilir. Yani Almanya’da 7-8 Euro’ya yiyeceğiniz hamburger Budapeşte’de neredeyse yarı fiyatına 4-5 Euro’ya olacaktır. Diğer Avrupa şehirlerinde kahvaltı veya atıştırmalıklar konusu da kruvasan gibi çok basit şeylere bile 1.5 Euro civarında ödemeyi gerektirirken Budapeşte’de Osmanlı kültüründen kalan ve bizim damak tadımıza çok daha uygun olan (hem de daha doyurucu) börek gibi şeyler 1 Euro’nun altına bulunuyor. Budapeşte’de bira fiyatları da ortalama yerlerde 2 Euro gibi. Basit örnekler verdim ama Budapeşte’deki yeme içme fiyatlarını aşağı yukarı anladınız.
Yeme içme fiyatları demişken ufak bir parantez açalım, Budapeşte’de musluk suyu içilir mi sorusunun cevabı evet. Biz de gittiğimizde içmiştik. Yani içme suyu için para harcamanız gerekmeyecek.
Budapeşte’de bahşiş konusu ise üzerine pek düşünmeniz gereken bir konu olmuyor çünkü genelde hesaba yüzde 12.5 servis ve hizmet bedeli ekliyorlar. Fişinize baktığınızda böyle bir ücret eklenmemişse biraz bahşiş bırakabilirsiniz. Eklenmişse tekrar bir şey bırakmanıza gerek yok.
Budapeşte’de görülmesi gereken yerler arasında hem ücretli hem ücretsiz olanları sayıca fazla. Yani bilet alınan yerlere girerseniz elbette kültür ve tarih anlamında daha çok şey öğrenip daha dolu bir tatil geçirirsiniz ama bütçeniz yoksa ve yalnızca ücretsiz yerleri gezip biletli yerlere de dışarıdan bakacaksanız ‘boş’ bir tatil geçirmiş olmazsınız. O yüzden gezip görme bütçesi ne kadar para harcamak istediğinize bağlı.
Budapeşte’de şehir içi tramvay ve elektrikli otobüs bilet fiyatları tek seferlik 350 HUF (1 Euro civarı). Farklı alternatifler var, yazının devamında ulaşım başlığında anlatacağım. Bilet kontrolü diğer Avrupa şehirlerinin aksine oldukça sık, o yüzden almadan binmenizi tavsiye etmiyorum. Ulaşım için de biraz bütçe ayırmanız gerekecek yani.
Onun dışında Budapeşte gece hayatı için çok büyük ücretler harcamanız gerekmiyor, clubların giriş ücreti yok veya cüzi rakamlar var.
Budapeşte hamam fiyatları ortalama 15 Euro’dan başlıyor, masaj veya başka paketler ekletirseniz ücret yükseliyor. BUDAPEŞTE’NİN EN GÜZEL HAMAMLARI yazımda detaylarını okuyabilirsiniz.
Tuna Nehri’nde bir turlayayım derseniz Budapeşte tekne turu fiyatları 10 Euro civarından başlıyor. Yemekli turlar gibi seçenekler tabii ki 70 Euro’lara kadar çıkıyor. Ben Temmuz ayında yaptığım gezimde şampanya ikramlı bir akşam turuna katılmıştım ve çok sevmiştim. Budapeşte şehir manzarası akşam vakitlerinde çok etkileyici olduğu için imkanınız varsa tavsiye ederim. Soğuk havalarda pek güzel olmayabilir, tercih meselesi.
Budapeşte Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Budapeşte’de hangi havayoluyla gideceğinizden bağımsız olarak varacağınız yer aynı, Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı. Kısaca Budapest International Airport olarak geçiyor ve havalimanı kodu BUD.
Vardığınızda havaalanından şehir merkezine ulaşım için en ucuz yöntem 200E otobüslerini kullanmak. Bu otobüs sizi yarım saat süren bir yolculukla en yakın metro durağına bırakıyor ve sonra metroyla kalacağınız yere aktarma yapmanız gerekiyor. Bilet fiyatı normal biletle aynı ve 350 HUF (1 Euro). Otobüs şoföründen alırsanız biraz daha pahalı oluyor o yüzden makineden veya kiosklardan alın.
Zor geldiyse biraz daha iyi bir seçenek olarak havaalanı shuttle otobüsü 100E’yi kullanabilirsiniz. Bu sefer şehir içi otobüslerle aynı ücret değil ve bilet fiyatı 900 HUF (2.6 Euro). Ama sizi bırakacağı yer olan Deák Ferenc tér durağı Szimpla Kert, Vörösmarty ter ve St. Stephan’s Square gibi birçok merkezi noktanın çok yakınında olduğundan otelinize yürüyerek devam etmeniz mümkün olabilir. Yolculuk süresi 1 saat.
“Havaalanından tek otobüsle merkeze varayım ve otelim de tam indiğim yerde olsun” diyenler için 100E otobüsünün bıraktığı yere çok yakın otel önerisi (otel ismine tıklayın): The Cream
Budapeşte havaalanı transferi için taksi fiyatı ise 25 – 30 Euro civarında. Özellikle çocuklu aileler ve valizi ağır olanlar bu yöntemi tercih edebilir. Taksileri havaalanı çıkışında zaten göreceksiniz. Merak edenler için, Budapeşte’de Uber kullanımı pek yok ama Bolt kullanılıyor.
Budapeşte Nasıl Gezilir? Budapeşte’de Toplu Taşıma
Budapeşte’de araç kiralama fikri belki aklınıza gelmiştir ama bence hiç gerek yok, kiralayan da pek duymadım. Toplu taşıma gayet yeterli ve sizi her yere götürüyor.
Budapeşte metrosu temel olarak üç hattan oluşuyor. M1 (sarı), M2 (kırmızı) ve M3 (mavi). Başka hatlar da var ama kullanacağınızı sanmıyorum. Budapeşte metro haritasını aşağıya ekledim.
Onun dışında elektrikli otobüs (troleybüs) merkezdeki görülecek yerlerin pek çoğuna gittiğinden ve metroya inip çıkma zahmeti olmadığından çok pratik oluyor. Şehir yönetimi önce bu troleybüsleri bildiğimiz otobüslerle değiştirmeyi düşünse de sonra petrol fiyatları yüksek diye vazgeçmişler.
Tramvay da troleybüs gibi pratik. Ben bulunduğum yerden Google maps uygulamasını açarak gitmek istediğim yeri yazıyorum ve uygulamanın toplu taşıma önerilerine göre seçerek neye bineceğime karar veriyorum her zaman. Gezerken internetiniz olmayacaksa bu planlamayı önceden yapıp not etmeniz veya free wifi bulmayı umut etmeniz gerekecek tabii.
Tramvay, metro ve troleybüs bilet fiyatını yukarıda söylemiştim, tek seferlik 350 HUF idi. Şoförden alırsanız fiyat 450 HUF oluyor. Avrupa’daki birçok şehrin aksine ‘tek seferlik bilet’in (single ticket) aktarmaları kapsaması durumu yok, yani bir bilet eşittir bir araç mantığı var. Aktarmalı yolculuklar için transfer ticket denilen ve 530 HUF tutan biletten almak gerekiyor. Sık kullanırım derseniz 10 yolculuk için olan (10 journey ticket) en mantıklısı ve ücreti 3000 HUF. Kısa yolculuk için olan 3 durağa kadar geçerli bilet (short section metro ticket) 300 HUF.
24 saatlik bilet (fiyatı 1650 HUF) ve 72 saatlik bilet (4150 HUF) gibi seçenekler de var. Gitmeden önce gezi planınızı yapıp gitmeyi düşündüğünüz yerler arası kaç kez toplu taşımaya binmeyi düşünüyorsunuz ve bunu ne kadarlık sürede yapacaksınız gibi aşağı yukarı bir hesaplamayla size uygun bileti gittiğinizde alabilirsiniz. Bu planlamayı yapabilmeniz için lütfen BUDAPEŞTE GEZİLECEK YERLER yazımı okuyun.
Biletlerinizi aldıktan sonra başlangıç zamanını ve yerini damgalaması için makineye okutmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız biletiniz geçersiz sayılır, dikkat edin. Biletsiz yakalanma cezası 16 bin HUF (45 Euro). İki gün içinde öderseniz hafifletilerek yarıya düşüyormuş. Yine de ceza yemeye hiç gerek yok tabii.
Budapest Card satın alırsanız toplu taşıma ücretsiz oluyor. Budapest Card konusunu birazdan ilgili başlığın altında anlatacağım.
Budapeşte’de Alışveriş: Budapeşte’den Ne Alınır? Nereden Alınır?
Paprika Market: Budapeşte’de birçok hediyelik eşya mağazasını bir arada bulabileceğiniz Paprika Market çok şirin bir yer. Gayet merkezi noktalar olan ve gezilecek yerler yazımda anlattığım Vörösmarty ter ile Vaci utca caddelerine çok yakın. Kendinize ve sevdiklerinize baharat ve şarap gibi ufak tefek hediyelikler almak için Paprika Market’i mutlaka ziyaret edin.
Central Market: Turistik gezi olarak zaten görmeniz gereken Merkez Hali’nde üst kata çıkarak alışveriş için birçok seçenek bulabilirsiniz. Budapeşte’de ucuz alışveriş için öncelikli tercih Central Market olmalı, Paprika Market’te çeşit daha bol ve ürünler daha cicili bicili olduğundan fiyatları da biraz daha yüksek.
Vaci utca, Andrassy ut gibi gezinirken geçeceğiniz alışveriş caddelerinde de zevkinize göre bir şeyler bulabilirsiniz.
Budapeşte’de alışveriş için hem küçük hem de ‘süs’ olmayıp işe yaradığı için alınacak öncelikli şey, Paprika Market diye bir yer olmasından tahmin edebileceğiniz üzere paprika. Acı ve tatlı çeşitleri bulunuyor. Macar mutfağının temel bileşeni olarak tüm Macar yemeklerinde kullanılıyor.
Tokaji wine şarap seviyorsanız Macarların meşhur şarabı, likör seviyorsanız Palinka veya Unicum likörü alınabilir. Yemelik olmasın derseniz Hungarian dolls isimli bebekler, ufak tablolar gibi klasik hediyeliklerin binbir çeşidi var.
Ayrıca dünyanın en çok satılan oyuncağı rubik küpler de Macar icadıymış, hani o evirip çevirip tüm yüzlerini aynı renk yapmaya çalıştığımız küpler. Dilerseniz onlardan da sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Souvenir mağazalarında Euro kabul ediliyor ama kuru çok düşük aldıklarından Forint ile gitmenizi ve alışveriş yapmanızı tavsiye ederim.
Budapest Card Nedir, Ne Kadar Tutar, Avantajlı Mı?
Budapeşte şehir kartı Budapest Card’ın avantajları toplu taşıma, bazı müzeler ve bir termal hamama bedava giriş imkanı sağlaması. Ayrıca ücretsiz yürüyerek şehir turu (İngilizce) ve bazı cafe restoranlarda indirim imkanı da sunuyor. Budapeşte’de nasıl zaman geçirmek istediğinize göre bazı durumlarda kazançlı çıkabiliyorsunuz, ben Budapeşte gezilerimin birinde müzeleri de görmek istediğim için almıştım.
Budapest Card fiyatı ne kadarlık aldığınıza göre değişiyor. 24 saatlik 22 Euro, 48 saatlik 33 Euro ve 72 saatlik 44 Euro ücreti var. Gül Baba Türbesi’nin çok yakınında bulunan Lukacs Baths isimli termal havuza ücretsiz giriş sağlıyor. Normalde Lukacs Bath giriş ücreti 12 Euro civarı. Budapest Card’ın geçerli olduğu tüm listeyi görmek için tıklayın.
Örnek bir Budapest Card planı olarak, Peste tarafındaki otelinize yakın olan Hungarian National Museum’u ücretsiz gezersiniz. Toplu taşımayla ücretsiz olarak Buda tarafına geçersiniz. Buda Castle Funicular isimli teleferiğe ücretsiz binip Buda Castle’a çıkar ve sonra oradaki Hungarian National Gallery ve Hungarian History Museum’u yine ücretsiz gezersiniz. Toplu taşımayla ücretsiz olarak Lukacs Bath’a gidip oradan ücretsiz faydalanarak günü bitirirsiniz. Peste tarafındaki otelinize toplu taşımayla ücretsiz dönersiniz. Böyle bir planda 24 saatlik Budapest Card sizin için avantajlı olur. Turist infolar ve metro istasyonları gibi birçok yerden kolayca satın alınabiliyor.
Budapeşte’deki Osmanlı Eserleri
Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1526’da fethedilen Budapeşte’de, 150 yıl kadar süren Osmanlı hakimiyetinden kalan Osmanlı eserleri bulunuyor. Osmanlı’nın Viyana Kuşatması’nda yenildiğini ve asla ele geçiremediğini biliyorsunuzdur, o yüzden Budapeşte’ye gidince fethedilen son nokta olduğundan ister istemez “Atalarımız buraya kadar gelmiş” gururu yaşıyor insan 🙂
Gül Baba Türbesi’nin civarı olan eski Türk bölgesinde Török utca isimli Türk caddesi de bulunuyor. Özellikle Buda Kalesi’nde ve Budapeşte’nin simgesi olan Türk hamamlarında Osmanlı döneminden kalma izler bulabilirsiniz.
Ayrıca Budapeşte’deki Buda Kalesi’ne çıkan Kemal Atatürk yolu (Kemál Atatürk sétaút) da Türk Macar dostluğunu gösteren yerlerden birisi.
Budapeşte bu kadar süre Osmanlılardaymış, peki sonra ne olmuş diyenler için ufak bir Budapeşte tarihi; şehir 1600lü yılların sonunda sayıca çok güçlü Haçlı Ordusu tarafından Osmanlılardan alınarak Habsburg Hanedanlığı’na geri verilmiş. Sonrasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Macaristan’ın bağımsızlığını kazanması derken dünya savaşlarındaki tahribatın da etkisiyle cami, mescit, medrese gibi Osmanlı eserlerinin çoğu günümüze ulaşamamış.
Budapeşte gezinizde ihtiyacınız olacak gezilip görülmesi gereken yerler, otel tavsiyeleri, yapılacaklar listesi, Budapeşte hamamları gibi her türlü bilgi için Budapeşte kategorisindeki diğer yazılarımla devam etmenizi tavsiye ederim: BUDAPEŞTE YAZILARI
Budapeşte gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum