
Yurt dışında yaşamak başlığı altındaki yazılarımın Almanya’ya taşınma kararı alanlara çok yardımcı olduğuna dair sık sık mesajlar alıyorum ve sonradan bir şekilde yolumuzun kesiştiği arkadaşlardan blogumla karşılaşmamış olana henüz denk gelmediğim için ayrıca mutlu oluyorum 🙂 Madem yurt dışına giden yolda bir şekilde karşınıza çıkıyorum, öyleyse öğrendiklerimi ve tecrübe ettiklerimi paylaşmaya devam edeyim ki onlar da sizin işinizi kolaylaştırmaya devam etsinler. Bugünkü konumuz Almanya’da ehliyet nasıl alınır üzerine olacak.
Almanya’ya taşındıktan sonra yapılması gerekenleri Yurt Dışında İlk Günler yazımda anlatmıştım. Sonrasındaki en önemli ve öncelikli işlerden bir tanesi de Almanya’da ehliyet almak. Bu yazıda Türk ehliyetini Almanya’da kullanma koşulları ile ilgili bilgi verip, Almanya’da ehliyet almak istediğiniz durumda bunu nasıl bir süreçten geçerek yapabileceğinizi anlatacak ve muhtemel sınav sorularına değineceğim. Ehliyeti alan kişi eşim olduğu için bu sefer yazıyı o yazdı, onun kaleminden dinliyoruz 🙂
Almanya’da ehliyet nasıl alınır sorusuna geçmeden önce akıllara gelen ilk soru ile başlayalım.
Türk Ehliyeti Almanya’da Geçerli Mi?
Hem evet hem hayır. Almanya’ya geldikten sonra 6 ay boyunca Türk ehliyetiniz ile araç sürmenize izin veriliyor. Yeni Türk ehliyeti Almanya’da geçerli mi karmaşasına düşmeden, yani ehliyetin eski veya yeni olmasından bağımsız, oturum izni aldıktan 6 ay sonra Türk ehliyetleri Almanya’daki geçerliliğini yitiriyor.

Almanya’da ehliyet almak için önce Türk ehliyetinizi kontrol ettiriyorsunuz. Fotoğraf uk.reuters.com sitesinden alıntıdır
Yakalanmanız durumunda ne Türk ehliyetiniz ne usta şoförlüğünüz sizi kurtarabilir ve ehliyetsiz araç kullanmış olarak işlem görürsünüz. Yani elinizdeki Türk ehliyetinize el konulması, para cezasına çarptırılmanız, uzun bir süre ehliyete başvuramamanız ve hatta psikolojik tedavi görmeniz gibi hepsi birbirinden beter problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Bu sebeple ilk 6 ayınız dolduktan sonra Türk ehliyetinizi Alman ehliyeti ile değiştirmeniz en akıllıcası olacaktır.
Türk Ehliyetini Alman Ehliyetine Çevirmek
Az önce bahsettiğim gibi, eski ya da yeni Türk ehliyetiniz Almanya’da geçerli değil ve Almanya’ya yerleştikten altı ay sonra Türk ehliyetini Alman ehliyetine çevirmek zorundasınız. Neyse ki sanılanın aksine Almanya’da ehliyet almak, Almanya’da ehliyet sınavı soruları ve Almanya’da direksiyon sınavı o kadar da zor değil.
Almanya’da ehliyet değişimi işlemleri en iyi ihtimalle 4 – 6 ay kadar sürecek ve yaklaşık 800 Euro’ya mal olacaktır. Aslında bizim yaşadığımız Münih, Almanya’nın en pahalı şehri olduğu için bu süreyi en uzun, fiyatı da en yüksek fiyat olarak düşünebilirsiniz. Eğer yazılı veya pratik sınavlardan birinde başarısız olursanız sınava tekrar girmeniz gerektiği için elbette maliyet artacaktır. Aynı şekilde deneme sürüşünde hocanız daha fazla pratik yapmanızı gerek görürse maliyet yine artacaktır.
Almanya’da Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer?
Almanya’da ehliyet almak için yaptığım işlemleri sırasıyla aşağıda görebilirsiniz, aralarında ortalama ne kadar süre olduğu kafanızda canlansın diye tarihlerini de ekledim.
- 14/12/2017 – Kursa yazıldım
- 18/12/2017 – İlk yardım eğitimimi aldım
- 28/12/2017 – Evrakları teslim edip, başvurumu yaptım
- 18/01/2017 – Ehliyet başvurum onaylandı
- 19/01/2017 – Başvuru esnasında teslim ettiğim Türk ehliyetimi geri aldım
- 23/04/2017 – Teorik sınava girdim ve geçtim
- 16/05/2018 – Deneme sürüşüne çıktım (tek deneme sürüşü benim için yeterli oldu)
- 18/05/2018 – Pratik sınava girdim ve geçtim
- 18/05/2018 – Ehliyetimi aldım
Bu durumda Almanya’da ehliyet almak benim için kursa yazıldığım ilk günden sonra toplam 5 ay 4 gün sürmüş.
Almanya’da Ehliyet Ücreti
Almanya’da ehliyet ücreti ne kadar sorusunun cevabını madde madde şu şekilde:
- Ehliyet kursu sözleşme bedeli – 140,00 Euro
- Online eğitim uygulaması – 50,00 Euro
- İlk yardım kursu – 30,00 Euro
- Göz testi – 6,43 Euro
- Türk ehliyeti çevirisi – 20,00 Euro
- Fotoğraf – 10,00 Euro
- Ehliyet başvuru bedeli – 42,60 Euro
- Yazılı sınav randevusu – 80,00 Euro
- Yazılı sınav bedeli- 22,49 Euro
- 90 dakikalık deneme sürüşü – 100,00 Euro
- Pratik sınav randevusu – 180,00 Euro
- Pratik sınav bedeli – 91,75 Euro
- Toplam – 773,27 Euro
Almanya’da Ehliyet Kursu
Almanya’da ehliyetinizi ne kadar sürede alacağınız ve toplam ne kadara mal olacağı tamamen yazıldığınız kursa ve başvuru yaptığınız şehrebağlı olarak farklılık gösterecektir.
Faydası olur diye ben Münih’te Türk ehliyet kursu araştırıp oraya yazılmaya niyetlendim ancak gerek kursun yoğunluğu (aşırı talepten pratik deneme sürüşünü 4-5 ay sonraya randevu verebiliyorlardı) gerekse fiyatların daha yüksek olması sebebiyle yazılmayıp, tercihimi çok da memnun kaldığım “Manufaktur Fahrschule” isimli kurstan yana kullandım.
Almanya’da Ehliyet Almak için Almanca Şart mı?
Almanya’da ehliyet almak için Almanca bilgisi şart mı sorusunun cevabı hem evet hem hayır. Eğer ehliyetinizi yenilemek istiyorsanız Türk bir kursa yazılmanızın size sağlayacağı tek avantaj kayıt esnasında ve direksiyon dersleri sırasında Türkçe konuşmak olacaktır. Çünkü sınavlara hazırlık için aldığınız online materyal zaten istediğiniz dilde kullanılabiliyor ve Türkçe kaynaktan ders çalışmak için Türk kursuna yazılmak gibi bir durum yok. Teorik sınava da aynı uygulama üzerinden istediğiniz dilde girebiliyorsunuz.
Eğer sıfırdan ehliyet alacaksanız, teorik-pratik bilgilerini baştan öğrenmeniz gerekiyorsa ve buna yetecek kadar Almanca/İngilizce bilginiz yoksa o zaman Türk bir kursa gitmeniz faydalı olacaktır. Fakat ehliyet değişimi için İngilizce ve/veya Almanca’nız orta/ileri seviyede olduğu sürece herhangi bir kursa yazılabilirsiniz. Ancak pratik sınavda sınavı yapan görevli sağa dön, sola dön gibi komutları Almanca veriyor. Kursa yazılırken bunu tekrar sormanızda fayda olabilir. Belki o kısmı da İngilizce yapanlar sınav görevlileri vardır ve sınava randevunuz ona göre alınır.
Dediğim gibi Türk kursun fiyat/zamanlama açısından çok da bir avantajını göremediğim için hem fiyatlarının çok daha uygun olması hem de zaman kazanmanız açısından www.fahrschulmanufaktur.de yi Münih’te yaşayanlara gönül rahatlığıyla önerebilirim. Hatta iletişim bilgilerini Mustafa/hayatveseyahat’ten aldık derseniz size indirim de yapacaktır.

Almanya’da ehliyet kursu seçimi çok önemli. Direksiyon derslerini yaptığımız ve sınava girdiğim araç Audi Q3 🙂
Almanya’da Ehliyet Almak İçin Yapılması Gerekenler
Ehliyet kurslarından bahsettikten sonra Türk ehliyetini Alman ehliyetine çevirmek için neler yapmanız gerektiğine adım adım bakalım, gerekli olan adımları açıklayarak ilerleyeceğim.
- Türk ehliyetinizi yeminli bir tercümanda Almanca’ya çevirtmek
- Ehliyet kursuna yazılmak ve kurs sözleşmesini almak
- İlk yardım kursuna katılmak
- Göz testi yaptırmak
- Fotoğraf çektirmek (1 adet biometrik)
- Başvuru yapmak
Münih’te ehliyet almak isteyenler için bu adımlarla ilgili yazının en sonunda bazı ek ipuçları paylaştım.
Almanya’da Ehliyet Başvurusu Yapmak
Almanya’da ehliyet almak için gerekli belgeler:
- Türk ehliyetinin Almanca çevirisi
- Ehliyet kursu sözleşmesi
- İlk yardım kursu tamamlandı belgesi
- Göz testi sonucu
- Bir adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport
- Bu belgelerin ne olur ne olmaz diye yedek fotokopileri
Almanya’da ehliyet başvurusu yapmak için bu belgelerin tamamıyla birlikte Türk ehliyetinizi ve pasaportunuzu Kreisverwaltungsreferat Fahrerlaubnisbehörde’ye (Münih için Eichstätter Strasse 2) götürüp başvuruyorsunuz. Binaya girince direkt 3. kata çıkıp bankodan ehliyet değişim başvurusu için randevu alıyorsunuz. Ben sabah saat 10’da gitmiştim ve öğleden sonra 13:30’a randevu alabilmiştim. Almanya’nın diğer şehirlerinden başvuru yapacaksanız Fahrerlaubnisbehörde (veya benzer isimli kurum) neredeymiş öğrenmeniz gerekiyor.
Sıranız geldiğinde ekranda belirtilen odaya gidiyorsunuz. Gitmeden önce hazırladığınız belgelerin hepsinin fotokopisini çektirip onlara fotokopilerini verebilirsiniz. Böylece bazılarının orijinalleri (göz testi ve ilk yardım sertifikası) sizde kalabilir. Fotokopi ile orijinali kontrol edip size orijinali geri veriyorlar.
Dikkat edin: Pratik sınava otomatik vitesli mi manuel vitesli mi arabada girmek istersiniz diye soruyorlar. Otomatik vitesli tercih etmeniz durumunda ehliyetiniz sadece otomatik vitesli arabaları sürmek için geçerli oluyor.

Almanya’da ehliyet sınav soruları kullanıcıyı daha çevreci olmaya teşvik eden pek çok kural ve bilgi içeriyor.
Bunun dışında herhangi bir sağlık probleminizin olup olmadığını sorup birkaç kağıda imza attırıyorlar. Sonunda da size 42.60 Euro’luk bir ödeme fişi veriliyor. Giriş katındaki otomatlarda nakit ya da EC kart (kredi kartı değil, Almanların kullandığı bir çeşit debit kart) ile kendiniz ödüyorsunuz. Sonra sıra almadan tekrar aynı odaya gidiyorsunuz.
Almanya’da Türk Ehliyetini Geri Alıyorlar mı?
Türk ehliyetinizin istihbaratının yapılması ve değişim başvurunuzun onaylanmasının 2 – 6 hafta süreceğini açıklıyorlar. Türk ehliyetiniz onlarda kalıyor ve ehliyetinizin onlarda olduğuna dair geçici bir belgeyi size veriyorlar. Bu belge ehliyet yerine geçmiyor. Eğer Türk ehliyetinize Türkiye veya başka ülkelerde ihtiyacınız olacaksa başvurunuz onaylandıktan sonra tekrar gidip Türk ehliyetinizi geri alabilirsiniz. Tüm işlemler bittiğinde yeni Alman ehliyetinizi almaya geldiğinizde Türk ehliyetinizi tekrar yanınızda getirmenizi isteyeceklerdir. Fakat tekrar sizden almayacaklar sadece arkasına Alman ehliyetiniz de olduğunu gösteren küçük bir kağıt yapıştıracaklar.
Almanya’da Ehliyet Sınav Soruları
Belgelerin incelenmesi ve başvurunuzun onaylanmasının ardından yazıldığınız kursa haber veriyorlar ve kurs sizi arayıp başvurunuzun onaylandığını, istediğiniz zaman yazılı sınav için randevu alabileceğinizi söylüyor. Yazılı sınava ne kadar sürede hazırlanıp sınava ne zaman gireceğiniz tamamen sizin öğrenme ve ders çalışma performansınıza kalmış. Sıkı bir tempoda çalışıp bir ay içinde de tamamlayabilirsiniz ya da benim gibi biraz ağırdan alıp 3 ay içinde sınava hazır hale gelebilirsiniz.
Kursa yazıldığınızda size fahrenlernenmax.de portalı için bir kullanıcı adı ve şifresi veriyorlar. Bu portaldan ve/veya mobil uygulamasından teorik sınava hazırlanıyorsunuz.

Eğitim portalında yaklaşık 1100 teorik sınava hazırlık, 100 tane de pratik sınava hazırlık sorusu var.
Portal temel olarak bir soru bankası aslında. Trafik işaretleri, trafik kuralları ve karşılaşabileceğiniz olasılıklarla ilgili simulasyonlar içeren bir doküman. Yaklaşık 1200 tane soru tekrar tekrar çözülmek için sizi bekliyor 🙂
Alıştırmaların bazılarında videoları izleyerek nasıl davranmanız gerektiği de soruluyor. Videoları dikkatle izlemeniz gerekiyor ve en fazla 5 kere izleyebiliyorsunuz. Videolarda aynalara, hızınıza, trafikteki diğer araçlara ve işaretlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Almanya’da ehliyet sınav sorularından bazıları videolu ve bu soruları dikkatlice sonuna kadar izlemek gerekiyor.
Ders sorularının tamamını (bahsi geçen bin küsür soruyu) bitirince program deneme sınavlarını erişilebilir hale getiriyor ve gerçek sınav sorularıyla kendinizi denemeye başlıyorsunuz. Deneme sınavlarını tamamen doğru yapana kadar sürekli çözerek çalışıyorsunuz, sınav soruları da bu deneme sınavlarında zaten öğrenmiş olduğunuz sorulardan oluşuyor.
Almanya’da ehliyet sınav soruları çok zor değil demiştim. Sınavda 30 soru oluyor ve her sorunun bir puan değeri var. Bazı sorular 5 bazıları 2 puan gibi. Toplamda 10 puana kadar yanlış yapma hakkınız var ancak iki tane 5 puanlık soruyu yanlış yaparsanız kalırsınız dikkat!
Yeterli sayıda test çözerseniz bir süre sonra neredeyse hepsini ezberliyorsunuz. Çünkü sürekli benzer sorular soruluyor. Ne zaman ki 3 deneme sınavını üst üste sıfır hata ile tamamlarsınız o zaman program size sınava hazır olduğunuzu söylüyor.
Almanya’da Ehliyet Sınavı
Teorik Sınav
Sınava hazır olduğunuza inandıktan sonra kursunuza gidip teorik sınav için randevu talep ediyorsunuz, ya da randevuyu daha önceden alıp o tarihe kadar hazır olmalısınız. Sınav günü size verilen adrese (Münih için Rüdesheimerstrasse 7) gidip sınav saatinizi bekliyorsunuz. Saat gelince hemen oradaki vezneye 22.49 Euro sınav ücretini ödüyorsunuz ve karşılığında size bir makbuz veriyorlar. Sonrasında hemen yan taraftaki sınavın yapılacağı odaya geçiyorsunuz listeden adınızı ve ödemenizi kontrol ediyorlar. Sınavı hangi dilde yapmak istediğinizi soruyorlar. İstediğiniz dili seçiyorsunuz ve size söylenen koltuk numarasına oturuyorsunuz.
Oturduğunuz yerde önünüzde bir tablet oluyor. Tablet ekranında Hoş geldin “İsminiz” yazıyor. Uygulamayı nasıl kullanacağınız ve sınavı nasıl sonlandırıp teslim edeceğinizle ilgili açıklamalardan sonra başlayın diyorlar. Sınav uygulaması da Fahrenlernen uygulamasının birebir aynısı olduğundan bilmediğiniz bir şey anlatmıyorlar, endişe etmeyin. Sınavı tamamlamak 20 – 30 dk sürüyor.
Sınavı tamamlayınca tablet üzerinden onaya yolluyorsunuz. Onlar da sistemden kontrol edip size sonuçlarınızı yolluyorlar. Geçip geçmediğinizi hemen orada anlıyorsunuz. Sonra da gidip gözetmenden imzalı geçti belgenizi alıyorsunuz ve hayırlı olsun ilk adımı geçtiniz.

Ben garanti olsun diye sayısını bilmediğim kadar deneme sınavı çözmüş ve gerçek sınavda da full çekmiştim 🙂
Sınavı geçtikten sonra yazıldığınız ehliyet kursunuza tekrar gidip ben sınavı geçtim diyorsunuz. Bu sefer de pratik sınava hazırlanma süreciniz başlıyor ve deneme sürüşü için randevu alıyorsunuz. Hocanızın yeterli gördüğü sayıda deneme sürüşü yaptıktan sonra sınava hazırsınız ve sınav randevusu alabilirsiniz diyorlar.
Almanya’da Direksiyon Sınavı
Sınav günü geldiğinde deneme sürüşü yaptığınız araç ve hocanızla birlikte Tüv’e gidip sınavı yapacak görevliyi alıyorsunuz. Sınav başlamadan önce görevli kimlik bilgilerinizi kontrol ediyor ve arabayla ilgili birkaç soru soruyor. Daha önce de belirttiğim gibi kursunuza İngilizce/Almanca seviyenizle ilgili bilgi verin ki sınavda dil problemi yaşamayın, çünkü pratik sınavın Türkçe seçeneği yok maalesef.
Almanya’da Direksiyon Sınavında Sorulan Sorular
- Lastiklerdeki profil derinliği minimum ne kadar olmalı? Cevap: 1.6mm
- Araç muayene tarihi nerede yazıyor? Cevap: Plaka üzerindeki küçük yuvarlak etikette
- Dörtlüler, farlar ve sis farları nereden yakılıyor?
- Kaputu açar mısın?
- Fren sıvısı, silecek suyu, motor yağı ve radyatör suyu hangileri?
- Motor yağ seviyesini nasıl kontrol edersin?
Bunları zaten pratik derslerde hocanız size öğretiyor, birkaç kez tekrar etmekte fayda var. Bana sınavda dörtlülerin nerede olduğu ve kaputu açarak motor yağ seviyesinin nasıl kontrol edileceği soruldu.
Bu soruların ardından yola çıkıyorsunuz ve görevli arka koltuktan size hem yolu tarif ediyor hem de sizi gözlemliyor.
Almanya’da Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İlk hareket ederken sola sinyal vermek, ayna ve omuz üstünden kör noktayı kontrol etmek, sonra yola çıkmak.
- Dönüşlerde omuz üzerinden kör noktayı kontrol etmek (özellikle yaya ve bisikletleri gözden kaçırmamak için şart).
- Yaya ve bisikletlilere yol vermek.
- Arkanızdaki ne kadar hızlı da gelse sizi ne kadar da sıkıştırsa hız sınırına uymak ve stres olmamak (zaten kimse sıkıştırmıyor da biz öyle olacak zannediyoruz. Yılların İstanbul trafiği stresinden sonra beyinde kalıcı hasar kaçınılmaz 🙁 ).
- 30km hız sınırı olan bölgelerde, yol ağızlarına yaklaşınca mutlaka hafif öne eğilerek bütün yol ağızlarını kontrol ettiğinizi göstermek.
- Geri geri park ederken veya manevra yaparken mutlaka bir kere kafanızı çevirerek arkaya bakmak, sonrasını aynalarla tamamlamak.
- Özellikle park ederken ve 30km bölgesinde ilerlerken son derece sakin olmak.
Sınav yaklaşık 45 sürüyor. Park manevrası, otobanda kısa bir sürüş, yerleşim bölgesinde birkaç kavşak ve dikkat edilmesi gereken tabelaların olduğu yollardan geçiş, 30km hız sınırı bölgesinde birkaç sokak turlama, U dönüşü ve acil durum fren denemesi yaptıktan sonra görevli park etmenizi istiyor. Hemen orada sınavı geçtiğinize dair onay belgenizi size teslim ediyor.
Tebrikler ikinci aşamayı da başardınız.
Yeni Ehliyetinizi Teslim Almak
Onay belgeniz, pasaportunuz, Türk ehliyetiniz ve ilk başvuru sırasında size verilen ve ehliyetinizin onlarda olduğunu belirten evrakla birlikte Kreisverwaltungsreferat Fahrerlaubnisbehörde’ye (Münih için Eichstätter Strasse 2) tekrar gidip 3. kata çıkıyorsunuz. Görevliye sınavı geçtiğinizi ve ehliyetinizi almaya geldiğinizi söylüyorsunuz, evraklarınıza baktıktan sonra yine size bir numara veriyor ve sıranızı bekliyorsunuz.
Sıranız gelince ekranda belirtilen odaya girip evraklarınızı sunup yeni ehliyetinizi alıyorsunuz. Ehliyet maalesef kimlik yerine geçmiyor, bu sebeple pasaportunuzu taşımaya devam edeceksiniz.
Artık kendinize bir araba alıp gönül rahatlığıyla sürebilirsiniz, hayırlı olsun. Almanya’da araba fiyatlarını merak edenlere fikir vermesi açısından https://www.autoscout24.de sitesini önerebilirim. İyi sürüşler 🙂
Münih’te Ehliyet Almak İsteyenler İçin İpuçları
- Türk ehliyetinizin çevirisini Münih için Hauptbahnhof Goethestrasse’deki İş Bankası’nın üst katındaki yeminli tercümanda halledebilirsiniz.
- İlk yardım kursu için http://www.notfallmedizin.de/ adresinden yakın tarihlerdeki kursları, nerelerde yapıldığını, hangi dilde olduğunu ve fiyatlarını (gün/saat ve dil seçeneklerine göre fiyatlar değişiyor) bulabilirsiniz. Bu eğitimin Türkçe seçeneği yok maalesef. İnternet sitesinde eğitim dilinin çok basit seviye Almanca olduğunu belirtiyorlar ancak durum öyle değil. Minimum B2 – C1 seviye Almanca bilmiyorsanız İngilizce eğitimi tercih edin derim. Eğitim 7,5 saat sürüyor ve 10ar dakikalık aralar oluyor. Yanınızda yiyecek içecek bir şeyler götürmenizde fayda var.
- Göz testi ilk yardım kursu başlamadan hemen orada yapılıyor. Küçük monitörden şekillere bakıp ne gördüğünüzü söylüyorsunuz.
Almanya’da ehliyet nasıl alınır yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarım ve seyahat ipuçlarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Twitter: hayatveseyahat
E
17 Kasım 2018, 20:28Merhaba, çok faydalı bir yazı olmuş çok teşekkür ederiz. Ancak aklıma birkaç şey takıldı. O da bu süreç içersinde araç kullanabiliyor muyuz ? Aracımla iş yapıyorum ve bir sürücü kursuna gittim. İlk yardım dersi ve göz muayenesi oldum. Ancak sonrasında herhangi birşey yapmadım sadece bunun için 50 euro ücret aldılar benden. Yani ben şuan önce sürücü kursuna sınav için ayrıca mı kayıt olmalıyım ? 4 ayım bitti buraya geleli.
Fatma Olcucu
18 Kasım 2018, 14:37Kursa yazılmadan sınava giremezsiniz, fiyat listesinde yazdıklarıma göre yaptırmanız ve karşılığında aşağı yukarı ödemeniz gerekenleri görebilirsiniz. Ehliyetin 6 ay geçerli olduğunu da yazmıştım, yani geleli 4 ay olduysa 2 ay daha Türk ehliyetinizi kullanırsınız.
Onur
20 Kasım 2018, 14:24pahalı demişsiniz ama erlangen’da ehliyeti tam 55 euroya tercüme ettiler (ADAC), 20 euroya dua edin 🙂
Fatma Olcucu
21 Kasım 2018, 10:26Biraz gittiginiz yere gore de degisiyor sanirim, genelde memleketlim olsun diye Turklere gidince onlar ‘kiyak’ olarak en yuksek fiyati veriyorlar 🙂
Oguzhan
30 Kasım 2018, 13:2320 euro ya almanca ceviri demissiniz, acaba nerede yaptirdiniz?
tesekkurler
Fatma Olcucu
01 Aralık 2018, 22:30Goethestrasse’de İş Bankası’nın hemen üstünde.
Bedri
17 Aralık 2018, 16:14Merhabalar benim de takıldığım bir nokta var. Almanya’ya turist olarak 1 haftalığına geleceğim. Yeni ehliyetimi tercüme ettirmeden kullanabilecek miyim acaba?
Fatma Olcucu
18 Aralık 2018, 14:16Yaziyi zerre okumamissiniz, okuyun lutfen.
Beren
26 Aralık 2018, 19:01Merhaba,
Almanya’da ehliyetinizi aldıktan sonra, veriliş tarihi olarak Türkiye’de aldığınız ehliyetin veriliş tarihi mi yazıyor yoksa Almanya’da aldığınız ehliyetin veriliş tarihi mi? Arabayı kasko yaptırma durumunda ehliyet veriliş tarihinin kasko fiyatına etkisi büyük. Almanya’daki veriliş tarihi yazıyorsa Türkiye’de aldığınız ilk ehliyetin veriliş tarihi olarak değiştirilebilinir mi? Buna benzer bir şeyler okudum ama tam anlayamadım. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Fatma Olcucu
30 Aralık 2018, 21:29Merhaba, Almanya’da aldığınız ehliyetin tarihi yazıyor. Değiştirme gibi bir durum var mı bilmiyorum, ilk defa duydum.
Alperen Dislioglu
08 Ocak 2019, 14:40Merhabalar, ben Almanya’da öğrenciyim ve rehberiniz için çok teşekkür ederim, gayet açıklayıcı olmuş. Sormak istediğim soru ise; bu işlemlerden sonra 2 ehliyet de bizde mi kalıyor, Türk ehliyetimiz iptal oluyor mu yoksa fiziki olarak cüzdanımda taşımaya devam edebilir miyim?
Fatma Olcucu
09 Ocak 2019, 20:26Merhaba, Türk ehliyetiniz iptal olmaz, sizde ve geçerli.
Hüseyin
13 Ocak 2019, 01:08Merhaba. Öncelikle bize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Size sormak istediğim konu ise şu;
Ben Almanya’da ehliyet almayı düşünüyorum ve Türk ehliyetimde bulunmuyor. Sizce Türk ehliyeti çıkarıp orada değiştirmeli miyim? Yoksa direkt olarak Almanya’da mı ehliyete başvurmalıyım? Hangisi bizim için daha hesaplı olur? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler…
Fatma Olcucu
13 Ocak 2019, 11:19Merhaba, sanırım Türkiye’den çıkartmak daha iyi olur çünkü Almanya’da sıfırdan alırsanız deneme süresi gibi bir süre olmalı. Ama yaşamadığım bir durum olduğu için tam detaylarını bilmiyorum, lütfen araştırın.
muhammet
15 Ocak 2019, 22:33Merhabalar,
Açıklamalar için çok teşekkür ederim. Başvuru sırasında Türk ehliyetimizi aldıklarını ve geçici bir kağıt verdiklerini, bu kağıdın ehliyet yerine geçmediğini söylemişsiniz. Bu durumda o süreçte(tabi Almanya’ya girdikten sonra bize tanınan 6 ay dolmamışsa) araba kullanamayacak mıyız?
Fatma Olcucu
15 Ocak 2019, 22:47Ehliyetinizin doğruluğu kontrol ediliyor size geçici kağıt verilen sürede, bir hafta gibi bir süre. O sürede kullanamayacaksınız.
Muhammet
15 Ocak 2019, 22:57Oraya arabayla gitmemeliyiz o halde:) Yazınız ve hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
adem kozak
18 Ocak 2019, 09:05Merhaba,lar
Almanya,da ehliyed almak isdiyorum yardım et.
Nurlan
20 Ocak 2019, 10:35Merhaba, yazı için çok teşekkür ederim. Sorum, oturum aldıktan 6 ay keçdikten sonra bile bu işlemleri yapabiliyor muyuz?
Fatma Olcucu
20 Ocak 2019, 10:50Evet.
Nurlan
21 Ocak 2019, 12:22Merhaba, bugün ehliyet kursuna kayıt olduğumda, yeni ehliyyete başvuru yaptıktan sonra eski ehliyyetimi geri alamayacağımı söylediler, bu ne kadar doğru? Yeni kanun mu?
Dnz
06 Temmuz 2019, 12:04Bildiğim kadarıyla eyaletten eyalete, hatta şehire göre bile değişebilecek bir durum bu. Bende NRW de yaşıyorum ve kursum eski ehliyetim onaylandıktan sonra geri alabileceğimi söylemişti. Hala bekliyorum tabi orası ayrı…
Fatih
28 Ocak 2019, 14:33Merhaba,
Almanya’ya geldigimiz ilk 6 ay icerisinde bu surece baslarsak, yukarida belirttiginiz harcama kalemlerinin bazilarini yapmama gibi bir sansimiz var mi? Ornegin; Ehliyet, ilk yardim kursuna katilinmasina gerek kalmamasi, goz testine girmeye gerek olmamasi gibi?
Tesekkurler.
Onur
30 Ocak 2019, 12:33yok. Ben ilk 6 ay içinde başladım ama ilk yardım kursu ve göz testi zorunlu.
Enver
12 Mart 2019, 02:54Merhaba
Ben alman vatandasiyim türkiyede temmeli geldim mavi kartim var ve burada 6 aydan fazladir yasiyorum ve türkiye ehliyetini aldim simdi ben tatil amacli almanyaya gezmeye gitsem orada araba sürebilirmiyim türkiye ehliyetim ile benim temmeli olmaz ama almanyada wohnsitzim yok iptal ettirdim abmelden ve simdi yakinda gitmeyi düsünüyorum 3-5 haftaligina sürme sansim varmi yoksa süremezmiyim türk ehliyeti ile yardimci olursaniz sevinirim
Saygilar
Ece
09 Mayıs 2019, 12:10Merhaba,
Çok güzel ve açıklayıcı yazmışsınız. Çok yardımcı oldu. Teşekkürler
Fatma Olcucu
10 Mayıs 2019, 10:24Rica ederim, bol sanslar.
Çelik
11 Mayıs 2019, 22:0319 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Süresiz oturumum var, Alman ehliyetim yok Türk ehliyetim ile (Almanya’da kullanamıyorum) Türkiye’ye arabayla gidebilirmiyim ?? Yol güzergahı boyunca geçtiğim ülkeler sorun yaratırmı???
Fatma Olcucu
13 Mayıs 2019, 10:50Gectiginiz ulkelerin Almanya’daki 6 ay gibi bir süre kisiti varsa sorun yaratir tabii, arastirirsiniz.
Sami
30 Mayıs 2019, 17:24Merhaba Benim Türk ehliyetim vardı burda Alman ehliyeti aldım alırken Türk ehliyeti tercümesini yapmadım çünkü benden öyle birşey istemediler çokta kolay aldım zorunlu teorik ve pratik derslerden muaf tuttular ancak ehliyetimi aldıktan sonra probezeit miyim değil miyim bilmiyorum sürücü kursuna sordum onlarda bilmiyormuş yardımcı olursanız sevinirim
Fatma Olcucu
30 Mayıs 2019, 18:27Türk ehliyetiniz varsa değilsiniz, ilk defa ehliyet alanlar için.
atalay
08 Haziran 2019, 16:53Merhaba direk sınavında sorun yok araç kullanmayı biliyorum ama almanca olarak yazılı sınava gireceğim ders çalışma şekli olarak neyi tafsiye edersiniz sınava 10 gün var bu arada
Fatma Olcucu
09 Haziran 2019, 20:50Merhaba, tavsiye ettiklerimin hepsi yazıda. 10 günde biraz zor ama illa denemeniz gerekiyorsa deneyin bakalım. Ben olsam gece gündüz testleri çalışırdım.
Dnz
06 Temmuz 2019, 12:01Merhaba, öncelikle detaylı ve okuması zevkli yazınız için teşekkürler. Bir çok kaynak var internette ama bu kadar düzenli ve günceli yok sanırım. Benim de bir sorum var. Teori sınavına girdikten hemen sonraki hafta pratik sınavını alabiliyor muyuz yoksa 2 hafta beklemek mi lazım? Bildiğim kadarıyla teoriden kaldığımızda tekrar almak için 2 hafta bekleniyor ama herşey yolunda giderse, teori sınavından hemen birkaç gün sonra pratik sınavını alabilir miyiz?
Fatma Olcucu
25 Temmuz 2019, 22:05Teoriyi geçerseniz ve pratik için yer varsa alabilirsiniz.
Hasan
06 Ağustos 2019, 16:21Türk ehliyetinizi geri almanızda sorun yaşadınız mı?
Benimde başvurum onaylandı ve cuma teori sınavına gireceğim. Ehliyetinizi geri alırken nasıl aldınız? Teslim ettiğiniz görevlimi verdi? Sorma sebebimde deneme sürüşü için randevum baya bir geç. O açıdan ehliyetim lazım olabilir. Ayrıca pratik sınavlarında çok yogunluk oluyor mu?
Mehmet zafer güneş
07 Ağustos 2019, 23:43Motorsiklet ehliyeti fiyatlarını söylemeniz mümkün mü ?
Fatih Kurtuldu
08 Ağustos 2019, 07:14Merhaba, Alman ehliyetini aldığınız vakit Türk ehliyetini sizden aldılar mı yoksa ikiside sizde duruyor mu?
Fatma Olcucu
27 Ağustos 2019, 21:59İkisi de duruyor.
Gökhan
18 Eylül 2019, 12:17Merhabalar Almanya’da yaşıyorum Türk ehliyetimi değiştirdim teori sınavını geçtim direksiyon sınavına girmeden 4 gün önce polis durdurdu ve 6 ay geçerli olduğunu söyledi tabi benim 11 ay olmuştu ben toplam kalma sürem Türk ehliyetimi almadılar ve bıraktılar beni daha sonra direksiyon sınavından geçtim geçtiğim gün ceza geldi ama para cezası değil bilgilerimi istedikleri bir kağıt gönderdiler ne yapmam lazım yardım ederseniz çok sevinirim. Teşekkürler..Bu arada Alman ehliyetim var kullanıyorum.
Hasret
02 Ekim 2019, 15:35Merhaba resimler olan sınava hazırlık sorularını gittiğiniz CD olarak mı verdi yoksa internetten mi çalıştınız? Şimdiden teşekkürler. ?
Fatma Olcucu
12 Ekim 2019, 08:17Giriş şifresi veriliyor, internet veya uygulamadan çalışılıyor.
Gülşah
26 Ekim 2019, 10:20Merhaba, şu an sizin yapmış olduğunuz işlemleri yapmaya çalışıyorum:) 10 senedir Türk ehliyetim var. Üniversite mezunuyum. Ancak bahsi geçen bu eğitim uygulamasındaki denemelerde bir türlü başarılı olup sınava hazır hale gelemedim. Neredeyse 80 deneme çözdüm.. sizin bir çalışma sisteminiz var mıydı? Ben neden yapamıyorum acaba ?
Fatma Olcucu
01 Kasım 2019, 17:49Herkes için tekrar sayısı farklı olabilir, denemeye devam 🙂
Büşra
12 Kasım 2019, 00:43Merhaba teorik sınava kaç kere girme hakkımız oluyor toplamda
Büşra
12 Kasım 2019, 00:44Birde pratik sınava kac defa girme hakkımız oluyor sürüş sınavında kalırsak
Büşra
12 Kasım 2019, 00:45Birde pratik sınava kac defa girme hakkımız oluyor
Serkan. Özgener
30 Aralık 2019, 11:03Selamün aleyküm yazilimlarinizi okudum bende ehliyetimi büyültmek istiyorum fakat terettüt ettigim sinav direksiyon degil. Ehliyeti mi nasil nerde yapabilirim bu konuda yardimci olur yada ararsaniz sevinirim simdiden Tesekürler.
Emre
24 Ocak 2020, 15:46Merhabalar,
Türk ehliyetinizin sizde kalmasi icin ek bir bildirimde bulunmaniz gerekti mi acaba? Almanca sayfalara baktigimda ilk ehliyetinizin sizde kalmasi icin Alman makamlarina sebeplerini anlatan bir dilekce sunmaniz gerektigi bir bilgi gördüm. Pek tabii bu eyaletten eyalete göre de degisebiliyor olabilir ama bilgilerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.
Fatma Olcucu
29 Ocak 2020, 23:02Yazıda bu bilgi var ama okumak istemiyorsanız gittiğinizde Türk ehliyetimi tutmak istiyorum ne yapayım diye sormayı deneyin. Sonuçta bizden istenmedi.
seçkin can
05 Şubat 2020, 10:36Merhaba,
Merak ettiğim bir konu var. Gerekli başvurularımı yaptıktan sonra TÜV’den bir mektup geldi. Yazılı ve pratik sınav ücretlerini belirtiyor ve ödeme yapmam için IBAN sunulmuş. Bu ödemeyi kendim yapıp randevuları da kendim alabiliyor muyum? Çünkü ehliyet kursu sadece randevu almak için sınav ücretinden daha fazla bir para talep ediyor. Yazılı sınav ücreti şu an 22 euro civarında. Ehliyet kursu benim için randevu alırsa 57 euro daha ödemem gerekiyor. Siz bu işlemleri sanırım kurs üzerinden yaptınız çünkü randevu ücretlerini de eklemişsiniz tabloya. Randevu alma işlemi hakkında bilginiz varsa öğrenmek isterim.
Teşekkürler
Fatma Ölçücü
08 Şubat 2020, 15:19Merhaba, kurs üzerinden olmadan kendiniz randevu alamıyorsunuz diye biliyorum ama belki bir yolu vardır direkt kursun kendisine sorun isterseniz bunu almamı tavsiye mi ediyorsunuz yoksa mecbur muyum diye.
Can
17 Şubat 2020, 11:58Fatma merhaba, blogunu uzun süredir takip ediyorum çok yararlı bilgiler var teşekkürler bilgiler için.
Bugün ben de ehliyet sınavına girip sınavı 0 hata ile bitirdim. Yazına eklemek ister misin bilmiyorum ama youtube’da Modelci almanya diye bir kanalda tüm sorular video ile çözülüyor ve bana çok yardımcı oldu.
Furkan
05 Temmuz 2020, 21:12Merhabalar,
Detayli aciklamalar icin cok tesekkurler. Turk ehliyetini Alman ehliyetine cevirme suresi hakkinda yazinizda bulamadigim bir sorum var.
Ehliyet yenileyebilmek icin Almanya’da yasamaya basladiktan sonra 1 yil veya X ay gibi bir sure limiti var mi?
Yani anmeldung isleminden sonra belli bir sure icerisinde Turk ehliyeti yenilenmezse sifirdan ehliyet aliyormus gibi mi islem yapmak gerekiyor?
Tesekkurler
Selamlar
Fatma Ölçücü
11 Temmuz 2020, 19:25Merhaba, süre limiti yok. Türk ehliyetiniz geçerli olduğu sürece sıfırdan başlamazsınız.
İmran
17 Ağustos 2020, 12:50Yazının güzelliği anlaşılır olması ve eline kalemine sağlık cok teşekkür ederim burada bu soruları soracağım kimsem yok ve ehliyet sınavına yeni hazırlanıyorum aklıma takılan o kadar şey cevap buldu. Emin olmak için bir sey sormak istiyorum size kursta bana soracaklar degil mi otomotik arabayla mi hazırlanmak istersin sınava diye yoksa bana kursta vitesliylemi öğrenecekler???? cunku ugrasmak istemiyorum tek tek vitesli arabayla arabamız da otomotik ehliyeti bu sekilde almak istiyorum ayy Allahim alirim bende insallah ikinci bebis yolda cok zorlanıyorum burada esim de çalışıyor sart almam hayirlisiyla inş
Fatma Ölçücü
17 Ağustos 2020, 21:21Merhaba, tesekkur ederim begendiginize sevindim. Kursa yazilirken düz vitesli veya otomatik olarak istediginizi soylemeniz yeterli. Fakat otomatik icin ehliyet alirsaniz düz vitesli arabada ehliyetiniz gecerli olmaz. Bol sans dilerim.
Mehmet ciftci
21 Ekim 2020, 13:04Merhaba . Benim ehliyetim turk ehliyeti ve alkohol den geri aldirdim stuttgart da LKW şoförüyüm. Suanda geri almak icin basvuru yaptim frosahine. Bana bi form gonderdi onu imzaladim geri gonderdim 110 euro yatirip frosahin o formu alip flensburg da bi yere gonderip orasi düşüm yapcakmis . Oyle birsey mumkunmu yasagin gunu bittiginde frosahin kendisi düşüm yapiyo die biliyorum ben ama onume baska birsey cikardilar. Boyle birsey mumkunmu
Mehmet Arif
25 Kasım 2020, 03:00Merhaba ben tır soforuyum , orda direk tır ehliyetimi yoksa alt sınıftan mi baslatiyorlar. 2.sorum da en yüksek sınıf olduğum için sadece direksiyona mi sokuyorlar ? Yazılı sınav görecek miyiz ?
hasan demiryürek
29 Mayıs 2021, 20:02önceklikle merhabalar, yazinizi okduum ve cok aydinlatici oldugunu düsünüyorum. Hic bir detay atlanmadan ve basit bir dille yazilmis. Emeginize saglik…
Fatma Ölçücü
09 Haziran 2021, 23:56Rica ederim, selamlar.
Ali Aksoylu
24 Haziran 2021, 16:00Merhabalar,
Ehliyetimizin KVR’da onaylandığını nereden takip edip sonrasında geri almak için randevu alabiliyoruz acaba?
Teşekkürler
Ahmet
24 Eylül 2021, 04:23Merhaba bilgilendirme formunuz çok aydınlatıcı teşekkür ederim size birşey sorum olacak epilepsi hastasi biri ehliyet alabiliyor mu
Levent
10 Kasım 2022, 12:28Peki bir Alman vatandaşı ülkemize geldiğinde süreç nasıl işliyor?
Baran
01 Şubat 2023, 14:03Merhabalar,
Bilgilendirme için çok teşekkürler.Bir sorum olacaktı,Almanya’ya giriş tarihim 25 temmuz 2022.Anmeldung ikametgah tarihim 25 ağustos ve oturum kartı tarihim 12 Eylül.Çok kafam katıştı araçla işe gidip gelmeye korkuyorum.Bazı kaynaklar 6 aylık süreden itibaren başlıyor diyor bazı kaynaklar anmeldung veya oturum aldığınız tarih diyor.Hangisi doğru.eğer giriş tarihim ise sürem doldu çünkü.