Nazi geçmişi nedeniyle ırkçılık denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden biri hiç kuşkusuz Almanya. Peki Almanya’da ırkçılık günümüzde hala var mı, Almanya’da Türklere karşı ırkçılık yapılıyor mu ve Almanlar ırkçı mı? Almanya’ya geçici bir süreliğine ve kalıcı olarak göç etmeyi düşünen birçok kişinin bu konuda endişeleri oluyor haliyle.
Yazıya Almanya’ya nitelikli iş gücü olarak gelmiş ve yaşadığı kötü tecrübeler sonrasında birinci yılını doldurmadan Türkiye’ye geri dönmeye karar vermiş bir okurumun ırkçılık konusunda başına gelenlerle başlıyorum.
Almanlar Irkçı mı? Almanya’da Irkçılık Var mı?
Almanlar ırkçı mı konusuna iki türlü cevap veren var: Evet ırkçılık gördüm / Hayır ırkçılık görmedim.
Bu konuyu ciddi çok irdeledim, araştırdım. Araştırmalar devlet dairesi işlemlerinde, ev ararken, iş ararken ve çocukların okulunda daha çok ırkçılığa uğrandığını gösteriyor. Bu konuları kolay çözdüyseniz, ırkçılık görmedim ya da çok hafif dozajda diyebilirsiniz. Benim birçok arkadaşım, ajansla yada tanıdıkla ev bulduğu, şirketi evrak işlerini hallettiği, çocuğu olmadığı, çok uluslu bir firmada çalıştığı ya da partnerinin Alman olmasından dolayı ırkçılık yaşamadığını söylüyor. Hayırcılar daha çok bu alanda olanlar.
Peki benim gibi ırkçılık gördüm diyenler neler yaşayabiliyor?
1. Almanya’da Yabancılar Ofisinde Irkçılık
Ben ilk çok ağır ırkçılığımı yabancılar ofisinde yaşadım. Adı üstünde değil mi?: Yabancılar ofisi. Oturum iznimi almak için, 3 saat bekledikten sonra sıram gelince bir odaya girdim. Karşımdaki kadına İngilizce derdimi anlatıyordum ki, bana bağırmaya başladı. Almanca konuşmak gerektiğini ve konuşmazsam işlemimi yapmayacağını söyledi.
O anki şaşkınlığımdan, “Ama ben ülkenize yeni geldim, konuşamıyorum” dedim. Kadın kesinlikle dinlemiyor ve çok gergin bir şekilde bana bağırıp duruyordu. Bir kağıda bir şeyler yazdı ve bana eliyle kapıyı gösterdi. Anlamadım önce ve gene gösterdi ve beni odadan çıkardılar. 5 saatlik ağlama krizimi hiç unutamamam. Bu ilk gördüğüm ırkçılıktı.
2. Almanya’da Ev Ararken Irkçılığa Uğramak
İkinci ırkçılık deneyimlerimi ev ararken yaşadım. Almanya’da ev bulmak çok zor olduğundan 3.5 aylık süreçte hiç abartısız 200 eve başvuru yaptım. Toplamda 18 tanesinden randevuya çağrıldım. 10 tanesinde ırkçılık gördüm. Türk olduğumu öğrenince bilgi vermediler veya geçiştirdiler. Hatta bir ev sahibinin Türk olduğumu öğrendiğinde konuşmayı tamamen Almancaya çevirip, diğerlerine yeterli bilgi verdikten sonra bana İngilizce bilgi vereceğini sanıp beklediğimi ve sonra beni hiçbir bilgi vermeden gönderdiğini hiç unutmam.
Kısacası ev ararken Türk olduğumu öğrendiklerinde konuşmayı kesiyorlardı benimle.
3. Almanya’da Arkadaş Ortamında Irkçılık
Üçüncü deneyimim, arkadaş edinmeye çalışırken oldu. Köln’e tek başıma taşındığım ve hiç akraba, arkadaşım olmadığı için aktif bir şekilde arkadaş edinmek için tüm expat etkinliklerine katılıyordum. Çoğu insanın Türk olduğumu öğrendiklerindeki surat ifadesi ve aniden ilgisinin azalışını gördükçe hayal kırıklığım artmaya başladı. En son bir etkinlikte bir Amerikalı kadın geldi ve aynı kişiler bu kişiyi hiç tanımadıkları halde etrafına toplanıp saatlerce onunla konuştular. Etkinliğin sonunda da çoğu bu Amerikalı ile arkadaş olmak için telefonunu istediğinde durum bende daha çok aydınlandı. Bu Amerikalı kadın ile benim aramdaki onların gözündeki fark bu kadar açıktı.
Bu konuda bariz bir ırkçılık gördüğümü söyleyemem ve bunların büyük bir kısmı Alman değil diğer Avrupa ülkelerinden gelmiş insanlardı. Fakat edindiğim izlenim bir Türkle arkadaş olmak istemiyorlardı. Nasıl biz Türkiye’de Suriyeli yerine batılı biriyle arkadaş olmak istiyorsak, sanki Köln’deki expatlar da beni böyle görüyor gibi geldi.
Bu arada yapılan araştırmalar Almanya, İsveç, Norveç ve Danimarka‘da arkadaş bulmanın %60 oranında zor olduğunu gösteriyor. Siz de araştırabiliriniz.
Dördüncü deneyimim yıllar önce Türkiye’de tanıştığım 9 yıllık Alman arkadaşımın ırkçı tavırları oldu. Kendisi gördüğüm en açık fikirli, ileri görüşlü, saygılı, kibar ve 70 ülke görmüş biri. Kendisine Almanya’da yaşadığım zorlukları anlatınca hep Almanları haklı buluyor ve benim yanlış yaptığımı söylüyordu.
Hatta bu yabancılar ofisinde yaşadığım olay için: “Hatalı olan sensin. Yabancılar ofisine Almanca bilmeden ya da yanında Almanca konuşan birini götürmeden gidiyorsun. Akıllı insanlar yabancılar ofisine o ülkenin dilini konuşmadan ya da konuşan birini yanına almadan gidilmeyeceğini bilir. Kadın sana bağırmakta haklı” dedi. Konuşma hiçbir ekleme, çıkarma yapılmaksızın bu şekilde oldu gerçekten. Ben ülkeye yeni gelmişim, Almanca konuşmayı bırakın hiçbir arkadaşım bile yok. Bir an evvel oturum izni işini halletmem lazım.
Bu olaydan birkaç hafta sonra kendisinin AfD parti üyesi olduğunu gördüğümde yaptığı yorumların hepsi anlam kazandı. Kendisiyle iletişimimi maalesef koparmak zorunda kaldım. (AfD: Almanya’da göçmenlere karşı olmasıyla bilinen aşırı sağcı parti. Birazdan alttaki videoda da geçecek.)
4. Almanya’da Sosyal Medyada Irkçılık
Son ırkçılık olayım ise, Expats in Bonn grubunda, Turkish Expats in Cologne grubunu kurduğumu paylaşmak oldu. Bir Alman bey, gruba sadece Türkleri aldığım için beni ırkçılıkla suçladı. Yanına kendi gibi düşünen 25 kişiyi de topladı ve benim nasıl bir ırkçı olduğumu tam 3 saat konuşup beni eleştirdiler. Beni savunan Ortadoğulular ve Hollandalı bir beyefendi de vardı tabi. Bu kişiler kendi ülkemden insanları bir grupta toplamanın ırkçılık olmadığını ama onların bu tavrının ırkçılık olduğunu savundular.
Benim yaşadığım toplam ırkçılık bunlardan ibaretti 7 aylık süreçte. Almanya’ya göç etmeyi düşünenlere tavsiyem: Irkçılıkla karşılaştığınızda bunu görmezden gelebilecek psikolojiyi bence öğrenin.
Serap Koç
…
Evet, Serap’ın talihsiz deneyimlerine bakınca Almanya’da ırkçılık konusuna maruz kalan birçok kişiden biri olduğunu söyleyebiliriz. Halbuki belki Almanya’ya beyin göçü olarak yerleşmeyi düşünüyorsanız size eğitimli biri olduğunuz için ırkçılık yapılmayacağını düşünmüştünüz. Oysa Serap da Bilgisayar Mühendisi, iyi derece İngilizce biliyor ve daha önce İngiltere ile Ukrayna’da bile yaşamış. Demek ki eğitimli olmak ırkçılığa maruz kalmayacağınızın garantisi olamıyor.
Peki Almanya’ya taşınan herkesin başına böyle kötü olaylar geliyor mu? 2016 yılından beri Münih’te yaşayan insanlar olarak Almanya’da ırkçılık meselesini ve Almanlar ırkçı mı konusundaki düşüncelerimizi aşağıdaki videoda anlattık. Umarım faydası olur.
Almanya’da sizin neyle karşılaşacağınız ve karşılaşmayacağınızın garantisi yok, kimse veremez. Almanya’ya göç konusunda kararlıysanız kendiniz yaşayıp görmekten ve iyi olmasını ummaktan başka çareniz yok. Herkesin kendi adına en mutlu olacağı kararları verebilmesi dileğiyle.
Almanlar ırkçı mı? Almanya’da ırkçılık yaşayan birinin deneyimleri yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum